Divendres, 21 juny 2024
IniciDESTACADESAfectats i familiars reclamen una Estratègia Nacional d'atenció en el Dia Nacional...

Afectats i familiars reclamen una Estratègia Nacional d’atenció en el Dia Nacional del Dany Cerebral Sobrevingut

A Espanya hi han prop de mig milió per persones afectades 

dia nacional del dany sobrevingut 2023
Cartell del Dia Nacional del Dany Sobrevingut // Foto: FEDACE

Avui, 26 d’octubre se celebra el Dia Nacional del Dany Cerebral Sobrevingut (DCS), una lesió sobtada en el cervell. Les seves causes són variades, des d’una infecció del sistema nerviós central a un accident, un traumatisme cranioencefàlic, un ennuegament o un ictus. 

El resultat d’aquest dany pot desembocar en diferents nivells de discapacitat motora, visual, de llenguatge, conductual, etc. Els nens, encara que de vegades no es visibilitzi, també pateixen DCAI i, en cervells en desenvolupament, el seu diagnòstic i tractament té especificitats i requeriments concrets.

El Consell de Ministres de 24 d’agost de 2007 va oficialitzar el 26 d’octubre com a Dia Nacional del Dany Cerebral Sobrevingut (DCS) i des de llavors, s’ha convertit en un dia assenyalat en el qual totes les entitats del moviment associatiu es donen cita per realitzar multitud d’accions per a la sensibilització de la societat i la reivindicació de les necessitats bàsiques d’atenció a les persones amb dany cerebral i les seves famílies.

PUBLICITAT

Des de la Federació Espanyola de Dany Cerebral (FEDACE), que representa el Moviment Associatiu de persones amb Dany Cerebral Sobrevingut i les seves famílies en l’exercici dels seus drets de ciutadania i la seva plena inclusió a la comunitat, reclamen:

  • Que s’impulsi una Estratègia Nacional d’Atenció al Dany Cerebral Sobrevingut que garanteixi una atenció coordinada, integral i multidisciplinària a cada persona amb Dany Cerebral, independentment de la situació socioeconòmica i del lloc de residència, i que tingui en compte totes les seqüeles que afecten a la seva vida, també les que no es veuen.
  • Que s’elabori un cens complet del nombre de persones amb dany cerebral adquirit a Espanya.
  • Que es creï la categoria diagnòstica “Dany Cerebral Sobrevingut”, aplicable en el moment de l’alta hospitalària.
  • Que s’inclogui la família com a part beneficiària del procés d’atenció, i no només com a part col·laboradora.
  • Que en els plans d’atenció sociosanitària es tinguin en compte les necessitats específiques de les persones amb Dany Cerebral amb més vulnerabilitat, com són les persones amb dany cerebral sever, els menors amb Dany Cerebral i les persones amb alteracions greus de la conducta; així com de les seves famílies.

L’entitat també ha elaborat amb motiu del Dia Nacional del Dany Cerebral Sobrevingut un manifest sota el títol “El valor de lo que no se ve. Las secuelas invisibles del Daño Cerebral Adquirido”.

El dany cerebral adquirit en xifres

En l’àmbit de l’Estat espanyol hi ha prop de mig milió de persones afectades pel Dany Cerebral Sobrevingut. Les dues causes més freqüents són l’ictus, amb unes 200.000 persones, i els traumatismes cranioencefàlics, amb uns 50.000 pacients.

PUBLICITAT

A l’Estat espanyol l’ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones i la segona en els homes, segons dades del Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia. A Europa cada any es detecten uns 120.000 casos nous i moren 650.000 persones per aquesta causa, de les quals 40.000 de l’Estat espanyol. 

Quant als traumatismes cranioencefàlics, la seva incidència estimada se situa en 200 casos nous per 100.000 habitants, dels quals aproximadament un 10% són considerats greus, un 10% moderats i lleus el 80% restant.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content