Dissabte, 2 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDESTACADESAcord per impulsar l’atenció integrada social i sanitària a nivell municipal a...

Acord per impulsar l’atenció integrada social i sanitària a nivell municipal a Catalunya

Diputacions, entitats municipalistes i l’Ajuntament de Barcelona signen un protocol amb els Departaments de Salut i Drets Socials

campanya 25N diba
acord actuacio social integrada
Reunió de l’acord per una atenció social integrada a nivell municipal // Foto: gencat

Els consellers de Salut, Manel Balcells i Díaz, i Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, van signar ahir l’acord per impulsar l’atenció integrada social i sanitària a Catalunya amb representants de l’Ajuntament de Barcelona, les entitats municipalistes Associació Catalana de Municipis (ACM) i Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i les diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida.

L’acord incideix en la necessitat d’integrar els dos sistemes, el social i el sanitari, per atendre de la millor manera possible les persones grans, amb discapacitat, amb malaltia mental i, en general, a totes les persones amb necessitats complexes. I posa de manifest que aquesta integració social i sanitària requereix de la participació i la cogovernança amb el món local.

“Atenció integrada significa que al voltant de les necessitats de les persones hi posem els recursos de forma coordinada”, ha explicat el conseller de Salut, cosa que ha de permetre que aquesta atenció integrada social i sanitària es faci “amb una gestió única, mitjançant models d’informació que es comuniquin, de manera que es prioritzin aquelles atencions més urgents”, ha dit. I ha recordat que l’elaboració d’aquests sistemes de comunicació, tot i que implica força dificultats, està a punt de ser una realitat.

El conseller Balcells ha explicat que “en aquest moment, aquest protocol avui signat, al que ens compromet a totes les administracions és a treballar en aquesta línia” i que “és un desideràtum de fa molts anys, que acabarà amb la creació d’un instrument que en diem una agència d’atenció integrada social i sanitària”.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Les persones, especialment aquelles més vulnerables, seran les destinatàries d’aquesta atenció integral i integrada, compartida per part de totes les institucions de Catalunya que han signat aquest nou compromís.

“En el desenvolupament d’aquesta agència, és imprescindible la col·laboració de múltiples agents, en un procés de co-disseny/co-creació real i efectiu. Seria impensable tirar endavant aquesta aposta de país sense el compromís explícit de tots els actors”, ha reblat el conseller Campuzano.

“Cal veure l’atenció integrada com una inversió estratègica, tant de present com sobretot de futur”, ha remarcat el conseller de Drets Socials. “És una oportunitat de repensar i transformar el sistema cap a un nou paradigma d’atenció: la de la personalització de l’atenció, centrat en les necessitats de la persona i les del seu entorn cuidador. Aquesta és, en essència, una de les apostes més transformadores dels darrers anys en el si del sistema de serveis socials i el sistema de salut.

Així, partint de la visió compartida que cal procurar el benestar dels col·lectius vulnerables, les entitats signants de l’acord es comprometen a:

  • Participar en la creació de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària.
  • Treballar conjuntament en la definició de la governança de l’Agència, que necessàriament haurà d’implicar els dos Departaments i el món local, i comptar amb un espai de governança específic a la ciutat de Barcelona d’acord a la seva Carta Municipal.
  • Constituir una taula de treball per a la definició de la governança territorial pel desplegament dels projectes d’atenció integrada social i sanitària als diferents territoris.
  • Participar i impulsar el desplegament territorial de projectes d’atenció integrada social i sanitària mentre no estigui constituïda l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària.

Des que es va aprovar a Govern al febrer la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària, s’han organitzat més de 70 reunions amb organitzacions, entitats i professionals i una quinzena de trobades amb experts internacionals. Més de 150 professionals ja hi estan treballant entre equip motor, responsables territorials, consell assessor i grups de treball.

A més a més, s’han establert les quatre línies prioritàries: atenció integrada a les residències per a gent gran i persones amb discapacitat, a l’entorn domiciliari, a la salut mental i les addiccions i sistemes d’informació integrats. També s’ha convocat una consulta pública prèvia de l’avantprojecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content