19.6 C
Barcelona
Diumenge, 7 juny 2020

Accessibilitat universal en l’espai públic

Apunta't al nostre Newsletter

Per estar al dia de totes les notícies, anuncis i ofertes especials

També has de llegir...

FSCD i Diari de la Discapacitat, junts per millorar la visibilitat mediàtica de la discapacitat intel·lectual

Èxit21 és el diari digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down // Foto: FCSD La Fundació Catalana...

Cultura commemora els 10 anys de la Llei de la Llengua de Signes Catalana

Nen expressant-se en LSC // Foto: gencat El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...
accessibilitat universal espai públic
L’accessibilitat universal és una obligació des del 2017 // Foto: Grupo SIFU

Una persona amb mobilitat reduïda es pot veure acorralada fins al punt de no poder entrar a casa perquè ha comès l’error d’anar a comprar el pa. L’espai públic està dissenyat i utilitzat de forma discriminatòria que, en algunes ocasions, porta aparellada la situació d’exclusió social. Quan aquest no compleix les característiques pròpies de l’accessibilitat universal deixa fora del seu ús i gaudi, en igualtat de condicions, al col·lectiu de persones en situació de mobilitat reduïda (PMR).

Una cosa tan aparentment simple com és una barrera arquitectònica pot discriminar una persona al reduir considerablement les seves possibilitats d’accés a l’educació, en igualtat de condicions, des del jardí d’infància fins a la universitat. Fins i tot, de vegades, es presenta una situació de marginalitat legal tan gran que provoca que el nen/a tingui dret (no sempre complert) a què es facin algunes reformes arquitectòniques en el seu centre educatiu. Però aquest dret, a efectes legislatius espanyols, no inclou els pares, de manera que el nen/a es veurà obligat a assistir a l’escola que sigui accessible per als seus pares, tret que aquests renunciïn a el dret/obligació d’assistir a reunions de pares o festes escolars. Pel que fa a les altres barreres, les de tipus intel·lectual, es supleixen amb adaptacions curriculars i del material didàctic, així com amb la dotació dels recursos humans necessaris a el centre educatiu. 

No obstant això, mai he sentit parlar d’una localitat en la qual totes les taules i cabines electorals siguin accessibles.

Podríem seguir narrant, hores i hores, situacions en què les persones es veuen marginades per unes circumstàncies que els vénen donades, un marginació que només és una mostra de la discafòbia i gerontofòbia que hi ha al nostre voltant.

Les voreres i les entrades a dependències oficials són, de per si, l’espai públic que més margina i que, possiblement, passa més desapercebut. Quan una persona no pot passar per una vorera és possible que se li estigui restringint el seu dret a anar a treballar, a un centre sanitari, a una associació, a un lloc on hi ha una participació activa en la política o a passar per allà simplement perquè li dóna la gana. És per això que els ajuntaments han de vetllar perquè es compleixin els requisits que garanteixin la possibilitat d’ús de tots els llocs públics per tots els ciutadans i es fomenti la màxima autonomia personal.

Espai públic o privat?

Examinem una situació que es repeteix, sobretot a l’estiu, quan l’espai públic es converteix en un espai privat després que els ajuntaments el cedeixin a negocis particulars.

Les nostres voreres estan envaïdes per pissarres publicitàries que limiten l’amplada de la vorera, dificulten o tanquen el pas d’usuaris de crosses, caminadors, cadires de rodes i cotxes de nadó, a més d’impedir a les persones amb problemes de visió orientar colpejant amb el bastó a la paret. I no parlem de les taules i cadires que ocupen carrers i voreres com si de la seva propietat es tractés i tallen el pas als ciutadans.

Obrim els ulls i quan veiem a algú que obliga els altres a aixecar-se per moure la cadira i la taula, i així poder passar, sapiguem que aquesta persona està fent ús del seu lícit dret a utilitzar la vorera sempre que ho estimi oportú.

Aquesta situació es multiplica d’una manera vergonyosa quan arriben les festes. Una persona amb mobilitat reduïda es pot veure acorralada fins al punt de no poder entrar a casa perquè ha comès l’error d’anar a comprar pa mentre col·locaven cadires perquè la resta dels ciutadans gaudeixi d’una cavalcada, una desfilada a primera fila o , simplement, perquè algú ha instal·lat un lloc ambulant just a sobre de la rampa i justifica la invasió amb un permís municipal.

A Espanya tenim grans activistes en el tema de la supressió de tota mena de barreres, com és el cas d’Andoni Moreno, al País Basc, i de Juan Romero, a Andalusia. Persones que no permeten que se’ls titlli de captaires que imploren una rampa o un bany adaptat; persones que exigeixen a les administracions públiques que es compleixin els drets i que no demanen més que un dret, el de la igualtat de tots els éssers humans. 

Recordeu, quan poseu una taula al carrer per afavorir el vostre negoci podeu estar cometent un acte de discafòbia i / o gerontofòbia.

Maria Rosa Moya – Article publicat al Diario Información

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

Últimes notícies

La Generalitat suspèn la tramitació de sol·licituds dels ajuts Covid-19 al pagament del lloguer

El Govern ha rebut un allau de sol·licituds // Foto: Obra Social "la Caixa" Dimecres es va publicar...

La Comissió de Govern de la RGC fa una declaració conjunta sobre l’Ingrés Mínim Vital

Reunió de la Comissió de Govern de la RGC // Foto. gencat La Comissió de Govern de la...

Usuaris d’ASPID gaudeixen d’una paella solidària del xef Mateu Blanch

Bibiana Bendicho amb Mateu Blanch al restaurant Caravista // Foto: ASPID Un total de 23 usuaris d’ASPID han...

SIFU llança una formació per a la integració laboral de persones amb discapacitat post Covid-19

Cartell de la plataforma formativa // Foto: Grupo SIFU La Fundació Grup SIFU llança aquest dijous una plataforma...

Sebastià Catllà renova el càrrec de president de la Fundació AMPANS quatre anys més

Sebastià Catllà, president del Patronat de la Fundació // Foto: AMPANS El Patronat de la Fundació AMPANS ha...