Dijous, 7 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciRECERCA I TECNOLOGIAUtilitzen jocs d’ordinador per avaluar la capacitat d’evolució cognitiva en persones amb...

Utilitzen jocs d’ordinador per avaluar la capacitat d’evolució cognitiva en persones amb alt risc d’Alzheimer

L’Estudi PENSA analitza les dades recollides durant un any de 56 persones d’entre 60 i 80 anys

campanya 25N diba
estudi ipensa jocs ordinador estimulacio cognitiva
Una dels participants al’estudi jugant a un dels jocs d’estimulació cognitiva // Foto: Hospital del Mar

Un estudi publicat a iScience, en el qual han col·laborat el Grup de Recerca en Farmacologia integrada i neurociència de sistemes del Hospital del Mar Research Institute i el Barcelonaβeta Brain Research Center, centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, així com el CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), ha conclós uns senzills jocs d’ordinador poden permetre millorar el control de l’evolució de la capacitat cognitiva en persones en un estadi primerenc en la progressió a la malaltia d’Alzheimer, el declivi cognitiu subjectiu, un marcador clínic precoç que pot indicar un estadi primerenc en l’evolució de la progressió d’aquesta patologia.

L’estudi ha validat aquestes eines a partir de dades de 56 persones d’entre 60 i 80 anys participants en l’Estudi PENSA, que avalua l’eficàcia en la prevenció del declivi cognitiu d’una intervenció basada en els hàbits de vida, dieta, activitat física, estimulació cognitiva i entrenament cognitiu durant dotze mesos. 

cançons que acaben en fade out

Durant aquest temps, els participants van jugar als mateixos jocs, però el grau de dificultat variava en funció del rendiment de cada participant. Es van analitzar les dades obtingudes de sis jocs d’estimulació cognitiva per ordinador que entrenaven les capacitats executives, incloent-hi la capacitat de planificació, la memòria de treball, la flexibilitat mental, l’atenció i la inhibició. A partir d’aquestes dades s’ha pogut controlar de forma molt acurada i precisa l’evolució del seu rendiment cognitiu.

Eina innovadora

Campanya 25N Diputació de Barcelona

És la primera vegada que es valida una eina d’aquest tipus per fer el seguiment de persones en risc de demència o Alzheimer. “És una forma molt innovadora d’avaluar la cognició en continu en les persones” explica el Dr. Rafael de la Torre, investigador de l’IMIM-Hospital del Mar i del CIBEROBN i investigador principal de l’estudi PENSA. “El seu gran avantatge és que evitem l’efecte aprenentatge que es produeix amb altres sistemes d’avaluació i resolem un dels reptes per poder monitorar la capacitat cognitiva a temps real”, afegeix Natàlia Soldevila, primera autora de la publicació i investigadora de l’Hospital del Mar Research Institute.

Amb la utilització dels jocs d’estimulació cognitiva per ordinador es millora molt la capacitat de seguiment. A més, aporten altres avantatges, com explica la Dra. Laura Forcano, investigadora de l’Hospital del Mar Research Institute i del CIBEROBN i signant del treball. “A les proves tradicionals no hi ha nivells, sempre és la mateixa dificultat. En els jocs, el grau de dificultat s’ajusta al rendiment basal de cada individu. Un cop la persona ha assolit el seu màxim nivell, podem mesurar amb precisió els canvis cognitius”, detalla. A més, el fet que hi juguin a casa, en un entorn familiar, també permet eliminar el factor estrès dels tests habituals, que s’han de portar a terme en un entorn clínic o de recerca.

En aquest sentit, la utilització d’una eina com aquesta “no només ens permet veure la evolució general de com ha evolucionat la cognició dels nostres participants, sinó que ens permet fer medicina personalitzada quant a veure qui respon i qui no respon a la intervenció. L’adquisició de tantes mesures repetides permet traçar trajectòries i veure qui segueix una millor trajectòria i qui no, i estudiar els motius” afegeix Natàlia Soldevila. 

Des del punt de vista clínic,“el NeuronUP (NUP) és una eina d’estimulació i rehabilitació cognitiva que per primera vegada s’ha validat per avaluar la cognició, en concret les funcions executives, d’una manera longitudinal per detectar canvis subtils. Disposar d’aquest tipus d’eines serà clau per valorar l’eficàcia de les intervencions per prevenir el deteriorament cognitiu”, valora el Dr. Oriol Grau, neuròleg i coordinador del Grup de Recerca Clínica i en Factors de Risc per Malalties Neurodegeneratives de l’Hospital del Mar Research Institute i responsable del Grup d’Investigació Clínica i en Factors de Risc per Malalties Degeneratives del Barcelonaβeta Brain Research Center.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content