El bucle magnètic és una ajuda tecnològica per a persones sordes que utilitzen pròtesis auditives. Els facilita una escolta clara de l’entorn per percebre’l sense problemes, segons explica la Confederació Espanyola de Famílies de Persones Sordes (Fiapas). Entre altres coses, elimina la reverberació, el soroll ambient de fons i el problema de la distància entre l’emissor i el receptor, cosa que garanteix la comprensió de la veu i la qualitat de l’àudio.
Aquest sistema estès a nivell mundial modifica els senyals d’àudio en un camp magnètic que poden captar amb claredat els audiòfons o implants auditius. Així, les persones amb aquest tipus de discapacitat poden escoltar els sons gràcies a aquest avenç tecnològic.
Fiapas classifica els tipus de bucles magnètics en tres grups: els de sala, que funcionen en grans superfícies com ara teatres, cinemes, auditoris o aules; els de taulell, que estan dissenyats per funcionar en una àrea petita, com ara una finestreta d’atenció al públic; i els dús individual: adaptats a dispositius multimèdia.
El mecanisme del bucle magnètic consta d’un amplificador connectat a l’entramat elèctric, les fonts d’àudio (com ara altaveus o megafonia) i micròfons del lloc. La maquinària està dissenyada de manera que crea un camp magnètic sonor que funciona a una freqüència que poden captar les telebobines dels audiòfons o pròtesis auditives. El camp magnètic generat ha de complir una normativa que garanteixi la qualitat sonora de l’ambient.
No totes les pròtesis auditives es connecten de manera automàtica als bucles magnètics. Si l’audiòfon és digital, la connexió se sol fer a l’instant. Si l’audiòfon és analògic, cal posar-lo en posició de telebobina perquè aquest es connecti al sistema.
Els espais on s’ha instal·lat un sistema de bucle magnètic han d’estar senyalitzats amb el símbol internacional d’accessibilitat auditiva. Els usuaris amb implants que observin un senyal blau fosc amb el símbol d’orella de color blanc podran activar la telebobina de la pròtesi auditiva per millorar la qualitat del so que els envolta.
On instal·lar un bucle magnètic
A Espanya, la instal·lació del bucle magnètic està regulada per llei. La normativa estableix el dret de les persones sordes a fer servir aquesta tecnologia en espais públics i edificis de l’Administració General de l’Estat. També en nodes de transport com ara estacions de tren, ports, aeroports, grans estacions d’autobusos i estacions de metro.
Hi ha diversos decrets i ordres que obliguen a instal·lar als edificis públics i privats aquests sistemes de bucle magnètic. El Reial decret 505/2007 que ordena l’accessibilitat de les persones amb discapacitat en espais públics detalla que els edificis es “es projectaran, construiran, reformaran, mantindran i utilitzaran […] al servei de les persones amb algun tipus de discapacitat” . Els edificis senyalitzaran que són accessibles per a persones amb discapacitat sensorial o cognitiva.
El Reial decret 366/2007, sobre la no discriminació de les persones amb discapacitat en les relacions amb l’Administració General de l’Estat, diu que “la senyalització acústica s’adequarà a una gamma” d’àudio que no sigui molesta i no tingui “intensitats” . La megafonia, els punts d’atenció i els taulells comptaran amb aquests sistemes d’inducció magnètica, “degudament senyalitzats”, per millorar l’audició de les persones usuàries d’audiòfons.
El Reial decret 1544/2007 regula les condicions bàsiques d’accessibilitat en el transport. En concret, indica que s’ha de garantir l’ús de les persones amb discapacitat als “nous serveis, materials, infraestructures i altres components” amb la instal·lació d’un bucle d’inducció a la megafonia d’estacions de tren, ports, aeroports, grans estacions d’autobusos i estacions de metro.
Al costat d’aquests, hi ha espais culturals com ara cinemes, teatres o sales d’esdeveniments que també compten amb sistemes de bucle magnètic, encara que no estan obligats per llei. Hi ha una Xarxa de Teatres Accessibles que facilita a les persones amb discapacitat auditiva gaudir de les funcions teatrals anunciades al seu portal. Podeu consultar tota l’agenda cultural accessible per a persones amb discapacitat a la pàgina web Agenda Cultural Accessible.
Bucle magnètic a telèfons mòbils
La Llei 27/2007 que regula les llengües de signes espanyoles i els mitjans de suport a la comunicació oral de les persones sordes, amb discapacitat auditiva i sordcegues recull el dret de “les persones sordes” o “amb discapacitat auditiva” a comptar amb “diferents mitjans de suport a la comunicació oral”.
La llei entén com a “mitjans de suport els recursos tecnològics i ajudes tècniques” que usin les persones amb discapacitat auditiva en l’accés a la “llengua oral” i que els afavoreixi una “comunicació de l’entorn més plena”. El text indica que “els poders públics… aportaran finançament per a l’adquisició” d’aquests recursos.
Entre aquests, hi ha els telèfons mòbils. Les persones amb algun tipus de discapacitat auditiva tenen dret a comptar amb “una oferta suficient i tecnològicament actualitzada” de telèfons mòbils adaptats a diferents tipus de discapacitat. Per exemple, per a les persones amb discapacitat sonora, aquests dispositius han de tenir “connectors per instal·lar equips auxiliars com […] amplificadors amb bobina inductiva”.
La Confederació Espanyola de Famílies de Persones Sordes (Fiapas) explica que per garantir el seu ús en persones amb discapacitat auditiva, aquestes pròtesis es connecten al telèfon mòbil amb ‘bluetooth’ una tecnologia estesa a tots els dispositius. En cas contrari, les empreses que comercialitzen les pròtesis auditives també compten amb adaptadors per poder fer aquesta connexió.
SERVIMEDIA/Maldita.es