La Càtedra Indra-Fundación Adecco d’Investigació en Tecnologies Accessibles de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) està desenvolupant una innovadora aplicació (App) de realitat augmentada que permet oferir a les persones amb discapacitat visual informació rellevant sobre el seu entorn mitjançant vibracions i sons en el seu smartphone, millorant d’aquesta manera la seva percepció i orientació espacial i, per tant, facilita la seva adaptació al lloc de feina i a la seva integració laboral.
El Centre de Tecnologia Biomèdica de UPM és responsable de portar a terme aquest projecte de I+D+i e-Glance per desenvolupar aquesta eina que, a meś, ofereix informació sobre la visió perifèrica gràcies a les alertes en temps real sobre els esdeveniments que succeeixen en el seu entorn, més enllà del focus principal d’atenció.
El projecte compta amb la participació d’usuaris del Centre d’Investigació i Desenvolupament d’Aplicacions Tiflotècniques (CIDAT) i de l’Organització Nacional de Cecs d’Espanya (ONCE).
Encara que l’App funciona a través d’un smartphone, per facilitar el seu ús també està previst utilitzar el bastó que les persones amb discapacitat visual usen en el seu dia a dia per enviar i rebre instruccions des del telèfon mòbil, realitzant lleugers moviments de la mà.
Aquesta aplicació ja ha estat provada en una primera fase pilot amb objectes situats en una habitació diàfana i en una segona fase es provarà en situacions reals. A part de la seva utilització en l’àmbit laboral, la e-Glance també es podrà aplicar en altres entorns com hotels, centres comercials, estacions de tren, etc. A més, per la seva capacitat per integrar informació de context o ambiental, l’aplicació podria adaptar-se en un futur per ajudar a persones amb altres tipus de discapacitat com l’auditiva o la cognitiva.