Dijous, 11 agost 2022
Dijous, 11 agost 2022
IniciRecerca i TecnologiaUna investigació de la Universitat de Lleida permet fer un diagnòstic precoç...

Una investigació de la Universitat de Lleida permet fer un diagnòstic precoç de l’ELA a través de la veu

Ha desenvolupat un model d’intel·ligència artificial amb el CIMNE i l’Hospital de Bellvitge

un micro de radio
Un dels primers símptomes de la malaltia són les dificultats en la parla // Foto: DIXITcat

Segons un grup d’investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), que han desenvolupat un model d’intel·ligència artificial amb el CIMNE i l’Hospital de Bellvitge, les afectacions primerenques de l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) en el bulb raquidi, es poden identificar i diagnosticar a través de la veu.

Un 80% dels pacients d’ELA acaben experimentant problemes d’articulació en la parla. Aquest deteriorament pot començar fins a 3 anys abans del diagnòstic de la malaltia, el que fa fonamental la detecció primerenca de l’afectació bulbar. 

Un dels primers símptomes és el deteriorament de la veu caracteritzat per una articulació greument defectuosa; discurs extremadament lent i laboriós; marcada hipernasalitat; i aspror severa.

L’ELA és una malaltia neurodegenerativa que es designa com espinal quan els primers símptomes apareixen en columna, braços o cames, o bé com a bulbar quan el deteriorament de les neurones comença en el bulb raquidi, situat a la base del tronc encefàlic. L’inici bulbar és minoritari en relació a l’espinal, però els pacients tenen un pronòstic pitjor.

“Tenim molt treball per davant encara, però els primers resultats que hem obtingut mostren que l’afectació bulbar es pot detectar amb models automàtics abans que sigui perceptible per a l’oïda humana, i que es poden establir mesures objectives que facilitin un diagnòstic precoç i precís”, destaca Alberto Tena, doctorant de la UdL i investigador del CIMNE.

Aquest estudi, que s’ha publicat a la revista internacional  JMIR Medical Informatics. està basat en l’enregistrament de la veu a 45 pacients d’ELA de l’Hospital de Bellvitge i 18 persones de control. Amb l’anàlisi acústica de la pronunciació de les 5 vocals espanyoles es van nodrir uns sistemes.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content