Diumenge, 3 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciRECERCA I TECNOLOGIAUn tractament esperançador per a persones amb lesions cerebrals i medul·lars

Un tractament esperançador per a persones amb lesions cerebrals i medul·lars

campanya 25N diba
tractament lesions cerebrals i medul·lars
Persona en cadira de rodes a la platja //  Foto: LonelyTaws/ Pixabay

Sabies que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), 60 milions de persones pateixen cada any lesions traumàtiques del cervell o la medul·la espinal?

Encara que totes i tots podem patir un accident que danyi el nostre cervell o la nostra medul·la, les persones d’edat avançada són les que tenen més risc de patir algun tipus de cop o caiguda. D’altra banda, entre els més joves, les causes més freqüents d’aquesta mena de lesions són els accidents de trànsit o les activitats esportives.

Un tractament prometedor

Un equip de científics internacionals, provinents de cinc països diferents, ha trobat un nou tractament per a reduir o fins i tot detenir la inflamació (edema) produïda en el sistema nerviós central, després d’haver patit una lesió d’aquest tipus. El tractament podria ajudar a evitar altres tipus de danys neurològics a llarg termini, beneficiant cada any, fins a 75 milions de persones a tot el món. Actualment, les persones amb edemes en el SNC són tractades a través d’un coma induït o sotmeses a cirurgies de risc.

Els investigadors d’aquest tractament innovador, van utilitzar un fàrmac antipsicòtic ja autoritzat, la trifluoperazina (TFP), amb l’objectiu d’alterar el comportament de les aquaporinas, que són uns petits porus situats en els canals d’aigua de les cèl·lules. En rates lesionades, es va observar com la trifluoperazona servia perquè aquestes recuperessin el moviment i la sensibilitat de la zona inflamada, solament en dues setmanes. En el grup control, és a dir, en les rates no tractades, l’afectació motora i sensorial va perdurar fins i tot sis setmanes després de la lesió.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Una part molt positiva de tot això és que ja es disposa de la llicència per a utilitzar la trifluoperazina en humans, per la qual cosa aquest nou tractament podria implementar-se en un futur, esperem que no gaire llunyà, per a tractar aquest tipus de lesions.

El doctor Zubair Ahmed, de l’Institut d’Inflamació i Envelliment de la Universitat de Birmingham, opina que aquest tractament suposa un gran avanç respecte a les teràpies actuals, únicament centrades a tractar els símptomes d’aquesta mena de lesions. Aquest nou tractament, en canvi, suposaria una manera de prevenir dèficits neurològics que succeeixen arran de l’edema o de la inflamació del SNC.

Laura Ruiz – Article publicat a Capaç i Vàlida

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content