Dissabte, 24 setembre 2022
Dissabte, 24 setembre 2022
IniciRecerca i TecnologiaUn projecte europeu de la UOC busca millorar els espais urbans en...

Un projecte europeu de la UOC busca millorar els espais urbans en benefici dels infants amb autisme

En la iniciativa també participen l'Ajuntament de Barcelona, l'Institut Global d'Atenció Integral del Neurodesenvolupament i LEMUR laboratori d'emergències urbanes

millora espais urbans infants amb autisme
Infants amb autisme jugant a un parc inclusiu // Foto: Junts Autisme

Una iniciativa anomenada BCNeuroinclusiva: activant espais amb públics neurodivergents, té com a objectiu millorar l’espai públic de les ciutats en benefici dels infants neurodivergents —grups minoritaris d’infants amb diferències neurològiques—, i en especial dels nens i nenes amb trastorn de l’espectre autista (TEA).

El projecte està liderat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Global d’Atenció Integral del Neurodesenvolupament (IGAIN) i LEMUR laboratori d’emergències urbanes.

“Malgrat els avenços que s’estan fent en els darrers anys en aquest àmbit, els infants amb autisme s’enfronten encara a dificultats per utilitzar espais públics urbans i gaudir-ne. La manca d’espais més inclusius implica un agreujament del risc social d’exclusió i fa que aquests infants puguin perdre l’oportunitat de jugar a l’exterior. Diversos estudis han demostrat els múltiples beneficis sensoriomotors, emocionals i socials de la natura en els infants amb TEA, ja que redueix el nivell d’ansietat i millora les habilitats sensorials”, explica la investigadora principal del projecte, Blanca Calvo, del grup de recerca TURBA (Laboratori de Transformació Urbana i Canvi Global) de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la UOC.

El projecte explora estratègies de disseny innovadores que vinculen el joc inclusiu amb la natura i l’estètica, i permetrà posar a la disposició dels professionals de l’urbanisme metodologies i eines per dissenyar espais de joc sostenibles per i amb la comunitat de persones amb trastorn de l’espectre autista. “BCNeuroinclusiva desenvoluparà, a la Gran Clariana de Glòries, una metodologia performativa de cocreació que ofereix una experiència de l’espai mitjançant experiments amb el cos, el joc i altres maneres creatives d’explorar la multisensorialitat i la connectivitat amb l’espai mitjançant l’apreciació estètica”, assenyala Blanco.

Per aconseguir els seus objectius, el projecte té un enfocament interdisciplinari, que inclou la planificació i el disseny urbans, les ciències socials, l’educació, la salut i les arts. La idea és reimaginar i refer els espais de joc a les ciutats per tal de facilitar unes pautes de disseny que es puguin implementar a qualsevol altra ciutat o país d’Europa a partir de l’experiència de Barcelona.

El nou projecte de la UOC, iniciat al juliol, acabarà el desembre del 2022, i els resultats es difondran a través de dues sessions de presentació al gener del 2023. La iniciativa es va presentar en el marc de la crida que va fer la Comissió Europea amb el títol de Co-creation of public space through citizen engagement of the EIT New European Bauhaus Community, una campanya que s’emmarca dins dels objectius del Pacte Verd Europeu, aprovat el 2020.


Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content