Dilluns, 22 abril 2024
spot_img
IniciRECERCA I TECNOLOGIAUn projecte de recerca crea maquetes tiflològiques i guants de realitat virtual...

Un projecte de recerca crea maquetes tiflològiques i guants de realitat virtual per ajudar a les persones amb discapacitat visual

Desenvolupat per un equip de la UPC i amb la col·laboració de voluntaris de l’ONCE

maqueta i guants de realitat virtual
Exemple de maqueta virtual per ser detectada per persones cegues mitjançant guants de realitat virtual // Foto: UPC

Un equip de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) desenvoluparà diferents maquetes tiflològiques virtuals en 3D per ser utilitzades amb guants de realitat virtual, especialment adaptats per a persones amb algun tipus de discapacitat visual, i que ajudaran a trencar les barreres físiques en temps de COVID-19. El projecte comptarà amb la participació d’estudiantat de la UPC i voluntaris de l’ONCE, que ajudaran a validar i ajustar els diferents prototips.

Les maquetes tiflològiques en 3D, especialment dissenyades perquè les puguin tocar persones cegues o amb discapacitat visual, són un dels darrers avenços per ajudar-les a la percepció del seu entorn.

La pandèmia, però, ha limitat aquesta capacitat sensorial, especialment en els espais públics. “Les mesures sanitàries per fer front a la COVID-19 han dificultat que les persones amb discapacitat visual puguin tocar objectes i, per tant, tinguin dificultats per accedir a determinada informació”, explica l’investigador Albert Sánchez Riera, del Departament de Representació Arquitectònica de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i coordinador del projecte. “Les persones cegues o amb una discapacitat visual, en certa manera, ‘veuen amb el tacte’. L’ús de guants de Realitat Virtual (RV), sensibles al tacte i a la pressió, els permetria, mitjançant retroalimentació hàptica (un tipus de comunicació tàctil, generalment en forma de patró de vibració), obtenir informació d’espais i d’objectes virtuals, a qualsevol lloc, en qualsevol moment i en condicions de visibilitat zero”, afegeix.

Aquest és el punt de partida del projecte proposat per l’investigador Sánchez Riera, i que rebrà finançament per part d’Indra i la Fundación Universia a través de la VI Convocatòria d’ajudes a projectes de recerca aplicada a la creació de noves Tecnologies Accessibles. El projecte planteja utilitzar com a prova pilot la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, on ja existeix una maqueta tiflològica física i que servirà per comparar els resultats assolits amb el model virtual que es desenvoluparà. La tecnologia serà testada, a més, per voluntaris de la ONCE.

Innovació per a un món més inclusiu

L’equip d’investigació de la UPC desenvoluparà i avaluarà un aplicatiu on s’inclouran diferents Models Tiflològics Virtuals (MTV) que puguin substituir les tradicionals maquetes físiques, que no sempre compleixen els requisits d’accessibilitat. Per dur a terme el projecte, s’estudiaran tots els processos que permeten a les persones amb discapacitat virtual adquirir, codificar, emmagatzemar, recordar i manipular informació sobre l’entorn.

S’adaptarà tecnologia ja existent per integrar la captura del moviment, les dades biomètriques i la retroalimentació de força i tacte per oferir una solució conjunta (software + interfície) adaptada per a persones cegues. S’utilitzaran guants de realitat virtual amb retroalimentació hàptica, sensibles al tacte i a la pressió que ofereixen la capacitat de captura del moviment (un sensor d’orientació amb nou eixos a cada canell) i sensors de captura de flexió i extensió dels dits de la mà.

Per a la modelització de les maquetes tiflolològiques virtuals s’usaran programes de modelatge 3D (tipus Blender i/o 3dsMAx) d’acord amb les prescripcions i necessitats de l’ONCE, mentre que el software es programarà amb la plataforma gratuïta Unity.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content