22.4 C
Barcelona
Dilluns, 1juny 2020

Un estudi revela que la desocupació de llarga durada afecta a la salut mental dels treballadors

També has de llegir...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...

COCARMI preocupat perquè es pugui retallar la dotació d’atenció a persones amb discapacitat

Una persona amb discapacitat pujant a un taxi adaptat // Foto: Arxiu El president del Comitè Català de...

El Govern destina més de 9M€ a projectes d’inserció laboral de persones amb discapacitat

Les persones amb discapacitat són un col·lectiu de difícil inserció laboral // Foto: UAB.cat El Departament de Treball,...
la-relacio-entre-desocupacio-i-salut-mental-analitzada-en-un-estudi-de-l-observatori-social-de-la-caixa-c-shutterstock-v
Les llistes de l’atur es van ampliar amb la crisi econòmica // Foto: Obra Social “la Caixa”

L’estudi Estar a l’atur perjudica la salut mental? publicat per l’Observatori Social de “la Caixa” ha mostrat com a principal conclusió que la desocupació de llarga durada afecta la salut mental dels treballadors.

L’estudi creua dades de l’Enquesta de Població Activa i de l’Enquesta Nacional de Salut del 2006 i el 2011, i concretament analitza com el col·lapse del sector de la construcció en l’última crisi econòmica va afectar l’empitjorament de la salut mental dels treballadors.Entre el 2006 i el 2011, cada vegada que la taxa de desocupació augmentava 10 punts percentuals, els desordres mentals relatats pels treballadors expulsats del sector creixien al voltant de 3 punts percentuals. Concretament, la desocupació en el sector de la construcció va passar del 6 al 24 %, i, en el mateix període, el percentatge estimat de treballadors empleats anteriorment en la construcció que van declarar haver tingut problemes mentals va augmentar gairebé 6 punts percentuals.

Els símptomes més freqüents entre les persones afectades són estrès, incapacitat per concentrar-se i reaccionar davant les adversitats, i sensació d’inutilitat. Aquests problemes no els manifesten únicament els treballadors de la construcció, sinó també el conjunt de desocupats, els quals declaren més problemes mentals que els empleats.

L’estudi assenyala també que la clau de la gran afectació de l’atur en la salut mental dels treballadors seria la llarga durada. El 2006, només el 2 % de la població activa havia estat a l’atur més de dos anys. El 2011, aquest grup s’havia gairebé quadruplicat fins a arribar pràcticament al 8 %. Aquest fet va afectar especialment el sector de la construcció, en el qual la incidència de l’atur de llarga durada es va multiplicar per 18: de registrar el 0,1 % de la població activa el 2006, va passar a gairebé l’1,8 % el 2011.

Els autors conclouen que els problemes mentals provocats per la desocupació de llarga durada podrien arribar a alentir la recuperació econòmica del país si una part important de la població experimenta aquesta situació.

L’estudi Estar a l’atur perjudica la salut mental? ha estat elaborat per Lidia Farré, professora de la Universitat de Barcelona i investigadora associada de l’IAE-CSIC, MOVE i IZA; Francesco Fasani, de la Queen Mary University of London, IZA i CEPR, i Hannes Mueller, investigador científic de l’IAE-CSIC i professor de la Barcelona GSE i MOVE.

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Advertisement -

Últimes notícies

Informació en llengua de signes sobre què es pot fer a les fases 1 i 2 de la desescalada

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=fw1a6_wziJI&feature=emb_logo Al Canal Coronavirus de la Generalitat de Catalunya es poden consultar tot un seguit de vídeos...

El Banc del Moviment de Barcelona comença a donar atenció presencial amb cita prèvia

El Banc del Moviment és un servei municipal de préstec de material de suport // Foto: Ajuntament de Barcelona

S’amplien les deduccions fiscals per donatius a fundacions i associacions

Taula de deduccions fiscals a ONGs // Foto: Fudación Lealtad Una recent modificació de la Llei de Mecenatge,...

La Confederació participarà en el Pla de reactivació econòmica del Tercer Sector Social

Chakir El Homrani i Joan Segarra durant una presentació // Foto: La Confederació La Confederació participarà a un...

La Taula del Tercer Sector reclama un accés àgil i simple al nou ingrés mínim vital

Una de les reunions per avançar en el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania // Foto: gencat