Un estudi recent demostra que el 90% dels ictus estan relacionats amb factors de risc modificables

La hipertensió, el tabaquisme o l’excés de pes en formen part d’aquests factors

ictus factors de risc modificables
La pràctica d’exercici és recomanable per evitar el risc d’ictus // Foto: FiraGran.com

La Fundació Ictus ha advertit que el 90% dels ictus estan relacionats amb 10 factors de risc modificables. Aquests factors són: la hipertensió arterial, la diabetis, el tabaquisme, l’excés de pes, una alimentació poc saludable, el sedentarisme, el consum d’alcohol, l’estrès, el colesterol alt i les arítmies cardíaques, tal i com recull l’estudi INTERSTROKE, publicat l’any passat a la revista científica The Lancet.

A Catalunya, l’ictus és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes. Cada any, es registren 13.000 casos nous i 3.800 morts per aquesta malaltia. Les estimacions calculen que els accidents cerebrovasculars afectaran a 1 de cada 6 persones al llarg de la seva vida. A més, els ictus són la principal causa de discapacitat.

BANER_300X250

Al nostre país, un 24,8% de la població té hipertensió, un 20% té el colesterol alt, un 30,3% són fumadors, un 9,4% presenta diabetis i un 1,5% pateix fibril·lació auricular, segons els últims resultats de l’enquesta de salut de Catalunya (ESCA). En el cas de l’ictus, la hipertensió arterial i la fibril·lació auricular són els dos factors de risc amb més impacte, ja que són els responsables d’1 de cada 5 ictus.

D’altra banda, els nivells alts de contaminació augmenten un 20% el risc de patir un ictus, segons un estudi recent de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i l’Institut de Salut Global (ISGlobal). La concentració de sutge en l’ambient, que surt dels motors dels cotxes dièsel, provoca el despreniment de plaques formades per colesterol i altres substàncies que s’agreguen a la paret de les artèries i fan un ictus, de tipus aterotrombòtic.

Finalment la Fundació Ictus proposa una sèrie de mesures per reduir i prevenir el risc de patir un ictus, basades en l’evidència científica i els estàndards de l’organització europea Stroke Alliance for Europe (SAFE), de la qual n’és membre.

  1. Reduir la pressió arterial
  2. Deixar de fumar
  3. Controlar el pes
  4. Seguir una dieta equilibrada
  5. Fer exercici físic de forma regular
  6. Controlar el consum de sucre
  7. Moderar el consum d’alcohol
  8. Tenir cura de la salut mental
  9. Prendre’s el pols
  10. Vigilar els greixos en sang

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*