Un estudi de la Universitat de Vic estableix que el 14% dels europeus més grans de 65 anys tenen discapacitat

Amb major prevalença als països de l’Est i menor als nòrdics

estudi gent gran discapacitat europeus uvic
A Espanya, la prevalença de discapacitat és baixa a la franja d’edat de 65 a 74 anys // Foto: Pixabay

Segons un estudi desenvolupat per investigadors de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el 14% de les persones majors de 65% d’Europa tenen algun tipus de discapacitat, amb major afectació als països de l’Est i menor als nòrdics.

El treball, que publica la revista ‘Plos One’, analitza a 33.369 persones de 65 a 84 anys de 17 països europeus i el seu objectiu era identificar l’afectació de la discapacitat en persones més grans de 65 anys i detectar quines diferències existeixen en el perfil d’aquest col·lectiu en funció de la regió d’Europa, dividint la població en quatre eixos (països nòrdics, Europa central, Europa de l’Est i països del sud).

Segons l’estudi, els països de l’Est són els que presenten una afectació de la discapacitat més alta, amb un 16,6%, seguits dels del centre d’Europa, amb un 13,6%, i els del sud, amb un 13,1%.

A Espanya, la prevalença de discapacitat és baixa a la franja d’edat de 65 a 74 anys, però s’incrementa a partir d’aquesta edat, sobretot entre les dones

Per contra, els nòrdics com Dinamarca i Suècia, són els països que presenten una menor proporció de discapacitat entre la gent gran, amb un 9,4%, encara que altres països com Suïssa, Austria i Grècia tenen alguns dels percentatges més baixos.

Polònia, Estònia, República Txeca, Bèlgica i Portugal obtenen els percentatges més elevats, i en els casos d’Itàlia i Espanya, la prevalença de discapacitat és baixa a la franja d’edat de 65 a 74 anys, però s’incrementa a partir d’aquesta edat, sobretot entre les dones.

La regió de l’est obté els pitjors resultats per a la majoria de variables estudiades, seguida de la regió sud on, i especialment a Espanya, els resultats són en general pitjors en les dones.

Per contra, els països nòrdics presenten el perfil més avantatjós en totes les variables, excepte en l’hàbit de fumar i en el consum de medicaments, i veuen reduïdes les diferències per gènere.

Una dada curiosa de l’estudi s’estableix al nivell educatiu. En els països del sud, l’estudi detecta que les persones amb limitacions funcionals tenen un menor nivell educatiu, tres vegades més baix que en els nòrdics, viuen més en àmbits urbans que rurals, són físicament més inactives i pateixen més problemes psicològics i cognitius.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*