Dimarts, 20 febrer 2024
IniciRECERCA I TECNOLOGIATecnologia i IA multipliquen el potencial terapèutic de la música en persones...

Tecnologia i IA multipliquen el potencial terapèutic de la música en persones amb discapacitat i en cures pal·liatives

Segons el llibre "Neurocognitive Music Therapy" de Rafael Ramírez, del grup de recerca en Tecnologia Musical (MTG) de la UPF

efectes de la tecnologia i ia en potencial terapèutic de la música
Una persona tocant el piano // Foto : CC0

El llibre “Neurocognitive Music Therapy” de Rafael Ramírez, del grup de recerca en Tecnologia Musical (MTG) de la UPF, publicat recentment per l’editorial Springer Link, demostra l’eficàcia de les intervencions basades en la música per millorar la salut i el benestar de persones amb diferents necessitats (amb discapacitat motora, autisme, depressió, ictus, en cures pal·liatives, etc.). Es mostra el potencial de la tecnologia i la IA per millorar i personalitzar aquestes teràpies amb música i es proposen nous protocols per estendre’n la implementació.

És una obra que destaca l’impacte positiu de la música en la salut i el benestar de les persones, i com aquest potencial s’ha amplificat gràcies als avenços tecnològics. A través d’una compilació de recerques científiques, el llibre posa de manifest la capacitat de les intervencions basades en la música per millorar els processos cognitius i emocionals, reforçar les habilitats de comunicació i impulsar la rehabilitació i recuperació de les capacitats motores. A més, explora com les tecnologies més avançades ofereixen noves oportunitats per avaluar, validar i potenciar aquestes intervencions, obrint la porta a noves possibilitats d’innovació i intervencions personalitzades.

Rafael Ramírez, investigador del grup MTG del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, destaca que les tecnologies modernes, com les tècniques de neuroimatge, han millorat la comprensió científica de com la música afecta les xarxes neuronals. Aquesta comprensió més profunda ha permès dissenyar intervencions més eficaces i personalitzades, adaptades a les necessitats específiques de cada individu.

El contingut del llibre està dirigit a un ampli ventall de lectors interessats en l’impacte de la música en la salut, incloent-hi investigadors, professionals de la medicina, la psicologia, la música i la musicoteràpia. A través dels seus capítols, s’analitzen diverses intervencions basades en la música dirigides a diferents col·lectius, com ara persones amb discapacitat motora, nens amb autisme, persones que han patit accidents cerebrovasculars i pacients en cures pal·liatives. Es destaquen les tècniques més modernes d’intel·ligència artificial (IA) per dissenyar teràpies musicals personalitzades, que s’ajustin a les necessitats i preferències de cada individu.

Un dels aspectes rellevants que s’aborda és l’ús d’instruments de música digitals i accessibles per a persones amb discapacitat, que permeten que aquest col·lectiu pugui gaudir dels beneficis de la música en termes de salut i benestar. Es destaca la interfície EyeHarp, que permet a persones amb discapacitat motora tocar, improvisar i compondre música només amb la mirada.

En el cas dels nens amb autisme, s’explora com la música pot millorar la seva capacitat per reconèixer emocions i tenir empatia amb els altres, mitjançant un protocol d’intervenció específic basat en la música. A més, s’analitzen protocols de rehabilitació per a persones que han patit accidents cerebrovasculars, on s’ha demostrat que l’ús de la música pot millorar la recuperació motora dels pacients.

Pel que fa als pacients en cures pal·liatives, s’aborda com la música pot millorar el seu estat emocional i la seva qualitat de vida en general. Es detallen els resultats d’una recerca que analitza les respostes emocionals dels pacients de càncer a intervencions de musicoteràpia i es proposa un protocol d’intervenció per ampliar la implementació d’aquest tipus de teràpia.

En conjunt, el llibre “Neurocognitive Music Therapy” ofereix una visió completa dels beneficis de la música en la salut i el benestar de les persones, i com les tecnologies modernes estan permetent desenvolupar intervencions més efectives i personalitzades en aquest àmbit.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content