Fundació SIFU i Eyeharp treballen junts per a posar la tecnologia al servei de la integració de les persones amb discapacitat a través de la música. Perquè el talent no entén de barreres, totes dues entitats treballen per a millorar les capacitats cognitives, l’autoestima i les habilitats socials de la persona, i al seu torn per a sensibilitzar a la població que el talent no té límits.
Eyeharp és un projecte social que, com afirmen els seus responsables, té com a principal objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat a través de la música. Data de 2010, quan el seu fundador, l’informàtic i músic Zacharias Vamvakousis, va descobrir, després que un amic patís un accident, que no existien instruments musicals per a persones amb, per exemple, tetraplegia.
Aquest pioner va dissenyar un sistema, Eyeharp, basat en l’ús dels ulls per a donar ordres al dispositiu tecnològic i amb el qual va començar a impartir classes a persones amb discapacitat. Està especialment dissenyat per a aquelles amb paràlisi cerebral, esclerosi lateral amiotròfica, distròfia muscular, amputació d’algun membre o lesió de medul·la espinal, i, el més important, permet que puguin aprendre i gaudir tocant música.
Entre els seus principals avantatges estan que millora la capacitat cognitiva de l’usuari, doncs en aprendre música “els volums de matèria grisa a les regions cerebrals motores, auditives i visio-espacials són majors, així com la relativa al llenguatge”.
També aporta una major autoestima, perquè permet tocar un instrument de manera autònoma, d’expressar la creativitat, d’aprendre… Finalment, segons els seus dissenyadors, aquesta tecnologia, que s’adapta als diferents nivells de discapacitat i de coneixements musicals, millora també les habilitats socials, amb una cosa tan senzilla com permetre que toquin amb altres músics.
Anys després del seu disseny, en 2019, va sorgir l’Associació Eyeharp, sense ànim de lucre, l’objectiu del qual és continuar millorant i desenvolupant el sistema i fer-lo més accessible econòmicament. “La tecnologia assistencial ha de ser accessible per a tots, i el cost tampoc ha de ser un obstacle per als qui el necessiten”, asseguren.
Col·laboració de Fundació SIFU
“Ja fa anys que fem costat a aquesta tecnologia. D’una banda, li donem visibilitat, especialment en empreses, en associacions del tercer sector i institucions, i ho fem a través d’esdeveniments en els quals la música té un espai important i podem demostrar que tothom té talents diferents, en aquest cas aplicats a la música, i sobretot per a sensibilitzar sobre que una persona amb una paràlisi, però amb la seva capacitat intel·lectual intacta, és capaç d’interpretar música”, explica Miguel Ángel López, director de Fundació SIFU.
Precisament, la Fundació es dedica a la inclusió sociolaboral, i en un dels programes, el projecte artístic inclusiu, utilitza el llenguatge de la música com a mitjà per a aconseguir-lo. És part important de la seva labor diària de suport al col·lectiu.
A més de la visibilitat i la difusió, Fundació SIFU també fa costat al projecte amb recursos econòmics, gràcies al programa d’empreses i entitats externes que els donen suport. I, molt interessant, la Fundació busca recursos en les diferents organitzacions per a persones que, sense anar més lluny, desitgin fer voluntariat. Poden ajudar en l’àrea de programació, per exemple per a millorar alguna funcionalitat d’aquesta tecnologia, perquè en aquests moments Eyeharp té diferents reptes, especialment crear i millorar les versions per a Android i iOS. També necessita recursos per a continuar estenent-se, encara que ja és present en una trentena de països i es beneficien d’ella més d’un miler d’usuaris de tot el món. Per exemple, són benvinguts voluntaris per al servei d’atenció al client, resolució de dubtes, etc.
En Fundació SIFU es mostren realment satisfets amb tot el treball desenvolupat fins ara amb Eyeharp. “Hem intentat i aconseguit que sigui present en el món acadèmic, de l’ensenyament…, perquè, en definitiva, es tracta que el conegui quanta més gent millor i més empreses i institucions es puguin sumar a aquest projecte inclusiu”.
Les Gales SuperArte, els esdeveniments artístics inclusius que periòdicament organitza en diferents ciutats la Fundació, són un magnífic escenari per a donar a conèixer aquesta tecnologia. El públic aplaudeix d’allò més les actuacions de Joel, un nen amb paràlisi cerebral que interpreta temes imprescindibles gràcies al seu talent, als seus ulls i a Eyeharp. “Aquesta és la millor manera d’ensenyar aquesta tecnologia, que siguem capaces de sensibilitzar a la població dels diferents talents que tenim tots”, assegura el director de la Fundació.
I no sols parlem d’aquesta tecnologia. Durant 2023 la Fundació ha donat suport al “travel sax”: un instrument que va néixer com un saxofon “de viatge” degut a la seva grandària reduïda, però que pot ser utilitzat per persones amb baixa capacitat pulmonar o absència de dits o falanges a causa del seu reduït pes i al fet que les tecles són adaptables. Ens interessa conèixer i donar visibilitat a projectes que impliquin la universalitat de la música per a persones amb diversitat funcional.
En aquesta línia, el pròxim 19 de desembre tindrà lloc la trobada Tecnologia per a la inclusió al Caixaforum Madrid, organitzat per Fundació SIFU, que servirà per a explicar en què consisteixen les aplicacions tecnològiques en les quals col·labora i a les quals secunda de múltiples maneres. “Aquesta iniciativa mostrarà aquelles tecnologies que fan que la música arribi al major nombre de persones, i per a això comptarem amb experts, professionals i empreses, en format de taules rodones, i actuacions musicals, etc. Esperem aconseguir l’objectiu de mostrar el projecte i que això ens permeti sumar suports”, explica. Talent sobra, només cal mostrar-ho.