Dimarts, 20 febrer 2024
IniciOPINIÓIntel·ligència artificial i diversitat funcional

Intel·ligència artificial i diversitat funcional

intel·ligència artificial i persones amb discapacitat
La intel·ligència artificial cap cop està més present a les nostres vides // Foto: 123RF/ra2studio

Intel·ligència artificial —IA— o en anglès AI, està tenint molta rellevància darrerament. El món està canviant. Tothom parla de la IA i jo vull connectar-lo amb la diversitat funcional.

La revolució IA està causant molts canvis a la societat, la manera com ens comportem, i en la tecnologia que fem servir. El risc de la IA és que pot crear una singularitat tecnològica on s’establiran les màquines més intel·ligents que els humans. Per exemple, ara es pot fer que una persona parli i et respongui quan està ja morta.

Per això, hi ha moltes discussions sobre l’ètica de la IA. La Unió Europea AI Act es crea el 2021. És la primera regulació de la intel·ligència artificial que parla de l’ètica de la IA. La llei estableix cinc nivells de risc amb les conseqüents seguretats segons el nivell.

L’últim any ha estat redefinida a causa de l’aparició de la intel·ligència artificial generativa. Però IA té el potencial de vigilar-nos i acabar amb feines. La realitat és que IA canviarà molt el mercat laboral, ens haurem d’adaptar i ser flexibles. És curiós que això sigui justament allò que les persones amb diversitat funcional han fet. Han patit canvi de vida, i han buscat una sortida. Potser podem aprendre’n per saber enfrontar-nos a la IA.

La diversitat funcional ens ensenya a utilitzar la tecnologia de manera més humana i menys elitista. Poden ajudar amb els diversos aspectes de la vulnerabilitat. Les persones amb diversitat funcional han conviscut amb la tecnologia i la utilitzen cada dia de manera més específica. Històricament la diversitat funcional ha estat un company dels avenços tecnològics que ens afecten a tots. Per exemple, el teclat originalment va ser inventat per ajudar persones amb diversitat funcional. Els audiollibres i els webinars van ser creats per ajudar aquestes persones vulnerables. Ara tothom els utilitza i s’han convertit en una tecnologia usada per la població.

IA pot ajudar mèdicament les persones amb diversitat funcional i que no hagin d’anar a l’hospital tant. Els proporciona més llibertat. La IA estableix ajudes al tractament mèdic i en l’ús del llenguatge. Jo tinc afàsia (dificultat per parlar) a causa accident. Utilitzo Voiceitt per ajudar-me. És una app a què parlo i gràcies a l’ús de IA m’entén i és capaç de dir allò que jo dic però en un llenguatge més clar.

Possiblement, i en part, els Chatbots esdevindran assistents virtuals que ajudin les persones amb diversitat funcional. Per exemple, el xat GTP és usat ara per persones d’Àfrica per organitzar el seu negoci. També el desenvolupament del sistema de impressores 3D per a persones amb diversitat funcional pot suposar beneficis i construir objectes que ajudin tothom.

La intel·ligència artificial està creant moltes aplicacions noves però només perduraran aquelles que ajuden els éssers humans i per tant se centrin en la diversitat funcional.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Robert de Miguel
Robert de Miguelhttps://rwdmm.weebly.com/
Sóc de Barcelona. Arquitecte educat a UPC i Harvard University. Fa uns anys vaig patir un accident de cotxe a Equador i ara m’estic recuperant d'una diversitat funcional. Tinc el meu propi Studio d’arquitectura accessible

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content