TEBvist tracta la síndrome X Fràgil, el Quim Vilamajó i el lleure inclusiu en el seu 30è programa

Elaborat per persones amb discapacitat intel·lectual

tebvist 30è programa
El TEBvist es un programa elaborat per persones amb diversitat funcional // Foto: Grup Cooperatiu TEB

El 30è programa elaborat per l’equip del TEBvist del Grup Cooperatiu TEB inclou tres treballs sobre la síndrome X Fràgil; el Quim Vilamajó; i Caminar cap a una societat inclusiva.

El primer treball parla que malgrat que és poc coneguda, la síndrome X Fràgil és un dels transtorns genètics que més afecta la capacitat intel·lectual dels infants. Es dóna en un de cada 4.000 nens i en una de cada 6.000 nenes. Afecta la seva capacitat d’aprenentatge i de relació social, la qual cosa els genera molts cops problemes de comprensió per part de la societat. El programa ha volgut saber de primera mà com ho viuen la Núria i en David, dos germans que estan en l’etapa escolar. I també ha volgut conèixer en Jordi, un adult que compta amb el suport de la seva família i de les educadores de l’Associació Catalana Síndrome X.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El segon treball que inclou el 30è program és sobre Quim Vilamajó un jove de Tàrrega amb Síndrome de Down molt inquiet. Amb l’ajuda del seu pare, explica tot allò que li passa pel cap en un videoblog. Amb tot el material que ha generat, les idees que ha tingut i una vitalitat engrescadora, ha creat un muntatge artístic que ha exposat a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida. El nom del projecte és tota una declaració d’intencions: “I am able”. En Quim parla de capacitats, de combatre estigmes i de gaudir de la vida. La seva passió és encomanadissa.

Finalment el programa fa notar que no hi ha res impossible en la seva tercera part. És el que devia pensar en Jon quan va proposar de fer el camí de Sant Jaume o “camino de Santiago” a altres nois i noies de l’associació Sarau, que es dedica a fomentar l’oci i el lleure inclusiu. Ho van organitzar tot, es van entrenar i al setembre van fer el primer tram del camí, entre Roncesvalles i Logronyo. L’èxit d’aquesta experiència pilot ja ha portat els participants a buscar dates per continuar el camí el pròxim any. L’objectiu és arribar a Santiago de Compostel·la…i construir una societat més inclusiva.

BANER_300X250

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*