Dimecres, 27 gener 2021
Inici Discapacitat TASF reforça amb 286 places més el programa de suport a la...

TASF reforça amb 286 places més el programa de suport a la pròpia llar per a persones amb discapacitat

Un 16% més dels que es disposaven fins ara

programa suport a la propia llar persones discapacitat
El suport a la pròpia llar és fonamental per poder tenir una vida independent // Foto: Ajuntament de Lleida

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha augmentat en 286 places el programa de suport a la pròpia llar per a persones amb discapacitat o problemàtica social derivada de malaltia mental. Així, ara hi ha 2.085 persones (un 16% més que fins ara) que són ateses per aquest programa que promou que els beneficiaris puguin seguir vivint als seus domicilis o puguin viure de manera autònoma en un pis, amb els suports que requereixin.

També s’està treballant des de fa temps amb el sector per convertir aquest programa en servei d’acompanyament a la vida autònoma, de manera que aquestes persones puguin viure en habitatges de suport, amb un servei professional per a la seva integració, inclusió a la comunitat i la vida independent.

ARC Soluciones publi

Aquesta ampliació del programa de suport a la pròpia llar s’emmarca en la voluntat del Departament de desinstitucionalitzar sempre que sigui possible les persones amb discapacitat o malaltia mental i pel manteniment en la pròpia llar, cosa que reverteix en benefici de la persona, la seva família i la comunitat.

Suport a la pròpia llar i assistència personal

En aquesta mateixa línia i en col·laboració amb l’entitat ECOM, el Departament promou com a pilot la figura de l’assistent personal, però prepara un decret –en aquests moment, en fase de consulta pública– per ampliar-la, ja que la llei de dependència la contempla, però amb moltes limitacions. 

A més a més, des del 2016 ja es va canviar l’afectació al copagament que augmentava la disponibilitat de diner de butxaca de les persones dels serveis residencials i d’habitatge amb discapacitat i problemàtica de salut mental per a les seves necessitats quotidianes, com també des de llavors s’està donant cobertura a totes les sortides de joves des de l’escola inclusiva o  l’escola especial, per integrar-los en centres ocupacionals i serveis ocupacionals d’inserció.

Aquesta inversió és prioritària per poder generar oportunitats, formació i capacitats a les persones amb discapacitat. Això es reforça amb altres programes de Treball com són els Serveis d’Inserció Laboral cap a l’empresa ordinària, o l’entrada als Centres Especials de Treball.

Així mateix, el Departament treballa en col·laboració amb entitats del sector especialitzades per projectar nous recursos habitacionals a la llar i residencials a partir d’inversions d’entitats socials especialitzades, que en funció de la necessitat i programació territorial poden rebre cofinançament amb convocatòries de fons públics.

Cal recordar en aquest sentit que s’han creat 750 noves places de llar residència i habitatges de suport entre el 2017-2019 per a persones amb discapacitat i que, des del 2019, s’han augmentat les tarifes en dues ocasions per millorar l’atenció a les persones usuàries i les condicions laborals dels professionals que se’n fan càrrec.

Oferta Any Nou!!! Subscriu-te a la nostra Newsletter

AMB UN 25% DE descompte fins el 31 de gener

Aprofita aquesta oportunitat per rebre cada dia al teu correu tota l'actualitat sobre el món de la discapacitat a Catalunya. PER NOMÉS 11,99 € L'ANY.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-

ÚLTIMES NOTÍCIES