
Support-Girona va presentar ahir els nous projectes de l’entitat en matèria d’innovació social i drets humans i va informar sobre els reptes que suposa l’entrada en vigor de la nova llei sobre la capacitat jurídica. L’entitat va transmetre la informació a través d’una roda de premsa en la que van intervenir el president de l’entitat, Josep Cornellà, i el director general, Josep Maria Solé.
En primer lloc es va explicar que el nou projecte de llei aprovat el passat 20 de maig pel Congrés dels Diputats sobre la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat adapta dos articles del Codi Penal i modifica vuit de les principals normes de Dret Privat (Codi Civil, Codi del Comerç, Llei del Notariat, Llei de Jurisdicció Voluntària, Llei Hipotecària, Llei de patrimonis protegits, Llei de Registre Civil i Llei d’Enjudiciament Civil) i les apropa a la Convenció Internacional dels drets de les persones amb discapacitat de 13 de desembre de 2006, en vigor a Espanya des del 3 de maig del 2008 (signada per l’Estat espanyol el 30 de març de 2007, ratificada el 23 de desembre de 2007 i publicada al BOE el 21 abril de 2008).
Aquesta ha estat una notícia aplaudida per Support-Girona, organització gironina dedicada al suport jurídic i social de persones amb discapacitat, amb el major nombre de persones acompanyades de Catalunya (un total a dia d’avui de 1.044), que fa més de set anys que ha anat adaptant la seva activitat al paradigma de Nacions Unides, defensant els drets de les persones que atén i acompanyant-les en els seus processos de desenvolupament personal i inclusió social en base als drets humans.
“Allà on fins ara es podien limitar les opcions d’una persona en nom d’una suposada protecció, ara s’haurà d’aprendre a gestionar riscos i responsabilitats d’una altra manera i, sobretot, a donar suport a la presa i la gestió de decisions, prioritzant per llei els drets, la voluntat i les preferències de les persones”, va explicar el director de Support-Girona, Josep Maria Solé.
A partir d’ara, les persones amb discapacitat hauran de rebre el mateix tracte que totes les altres en relació a la seva capacitat jurídica. La nova llei elimina la idea de substitució de la seva voluntat per l’actuació de representants legals i per tant, la tutela o la potestat parental respecte adults amb discapacitat.
En aquest sentit, la nova normativa estableix mecanismes de suport que podran establir-se o acordar voluntàriament o podran sol·licitar-se al jutge. Només excepcionalment el designat com a suport podrà actuar com a representant legal i ho farà quan judicialment es determini la curatela amb aquest abast com a mesura de suport. Això succeirà en els casos en què sigui molt difícil que la persona pugui expressar la seva voluntat o no pugui en cap cas. Els mecanismes de suport són ara un dret de la persona amb discapacitat, no una obligació.
D’altra banda, la reforma obliga a un canvi en el desenvolupament de tots els tràmits i procediments judicials, que hauran de ser accessibles i personalitzats i no podran ignorar a la persona amb discapacitat en la seva actuació, de manera que tots els actors de l’administració de justícia s’hauran d’implicar en què la persona comprengui la transcendència de les actuacions per a la seva vida i que pugui expressar la seva voluntat al respecte. Per això la llei contempla que en els procediments judicials on participin persones amb discapacitat es compti amb l’auxili i assessorament dels experts i entitats com Support-Girona.
Support-Girona, laboratori per a la innovació social
Support-Girona és una entitat que dona suport global i individualitzat a persones amb discapacitat, amb les quals hi té un vincle legal, promovent la inclusió social i els drets humans. Treballa de manera personalitzada i en xarxa amb organitzacions, serveis, professionals i persones del seu entorn. Exerceix mecanismes de suport per designació judicial, notarial o atorgament propi, guiat pel respecte i mitjançant el suport a la presa de decisions de les persones acompanyades. Compta amb una plantilla de més de 90 professionals, dels quals, més del 70% pertany a l’àrea social.
L’any 2020, Support-Girona ha iniciat un nou procés de reflexió estratègica 2021-2024 amb la voluntat de concentrar les energies i recursos cap a un major impacte en la societat i en el col·lectiu de les persones que atén. En aquest procés de reflexió, l’entitat es projecta com a un laboratori per a la innovació social al servei dels professionals i entitats que treballen amb persones amb discapacitat.
L’entitat ha consolidat i exportat les seves pràctiques en el reconeixement del dret de la persona a implicar-se en les decisions que l’afecten. En aquest sentit ha impulsat i participat en diversos projectes internacionals finançats amb fons europeus, amb què facilitar aquesta pràctica als professionals de l’entitat i dels serveis que concorren en la vida de les persones que atén.
Un any condicionat per la pandèmia
A dia d’avui Support-Girona gestiona mecanismes jurídics de suport respecte a 1.044 persones. L’any 2020 ha estat un any condicionat per la pandèmia. En tancament de l’exercici, l’entitat ha assolit 96 suports nous, xifra que representa un 40% menys que a l’any 2019 (160) degut a l’estancament de l’activitat dels jutjats durant molts mesos pel confinament. L’activitat es reprèn amb normalitat a principis de l’any 2021, fet que farà pujar el nombre de nous suports en la mateixa situació que a l’any 2019, amb 81 suports nous amb data d’avui i una mitjana de 3,8 suports nous cada setmana de l’any 2021. De total de suports (1.004), en tancament de l’activitat amb data d’avui, ja consten més curateles (422) que tuteles (416). Figuren 117 assistències degut a la tendència històrica, que canvia dràsticament a partir del període 2015-2016 en què augmenten exponencialment els nous supòsits de curateles modulades (352) i assistències. El 2020 Support-Girona ha donat suport mitjançant el mecanisme de l’assistència al 47% de les persones amb suport mitjançant l’assistència de Catalunya.
D’altra banda, l’any 2020 consten un total de 125.220 seguiments derivats de l’atenció a les persones acompanyades. De total de les persones ateses, un 46% són persones amb una discapacitat psicosocial (terminologia que proposa Nacions Unides per vincular les persones amb problemes de salut mental amb el nou marc de drets humans), un 28% tenen una discapacitat intel·lectual i un 14% un deteriorament cognitiu. El 12% restant respon a perfils diversos. Al 2020, l’entitat ha donat suport a 80 persones en situació d’alta complexitat (el 8% de les persones acompanyades). El 53% de les persones a qui es dona suport resideix a la comunitat i d’aquestes un 6% no disposa d’un domicili fix. El 47% restant viu en un dispositiu que organitza els suports socials a partir de la lògica residencial.
Finalment, durant el 2020, 248 persones acompanyades es troben en situació de pobresa i 331 en el llindar de la pobresa. La manca o insuficiència de recursos amb què satisfer les necessitats bàsiques ha impulsat a Support-Girona al doble repte de potenciar la autonomia econòmica de la persona i a desenvolupar estratègies que permetin disposar o rendibilitzar els seus béns i a oferir-los solucions enginyoses per accedir a un nivell de vida adequat i amb dignitat.