El passat 17 de desembre va tenir lloc a Barcelona la 19a Marxa Special Olympics Catalunya, la caminada popular a favor d’una major inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual, amb la presència de més de mig miler de persones.
Amb aquesta iniciativa, organitzada per la Federació ACELL (Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat intel·lectual), la Fundació del FC Barcelona i Special Olympics Catalunya, amb la Marxa es vol remarcar també que l’esport i el lleure són unes de les eines principals d’inclusió social.
Amb el lema Tots Junts Som Imparables!, la caminada va començar a la Plaça Maria Cristina per desplaçar-se fins el Palau Blaugrana. Un cop allà, a les 11h en punt, els llums del Palau Blaugrana es van apagar per donar el tret de sortida a l’acte central de la Marxa. Amb imatges dels Jocs Special Olympics Reus 2016, organitzats per Special Olympics España, va començar l’acte amb un to molt emotiu i de grans records viscuts el passat mes de novembre.
Posteriorment la guardonada Alícia Baladron juntament amb les seves companyes de gimnàstica rítmica van obsequiar a amics, familiars i autoritats amb una exhibició. La festa i la música van córrer a càrrec dels cantants catalans Txell Sust i Jofre Bardagí.
A l’hora dels parlaments, Jordi Durà, president de Special Olympics Catalunya, va destacar “la importància de seguir treballant, caminant, marxant per poder aconseguir una millor inclusió social. Els drets els tenim totesles persones, i els tenim reconeguts, però els hem de defensar i els hem de fer efectius.”
Francesc Martínez de Foix, president de la Federació ACELL, va voler destacar “la importància de tenir més esportistes federats i la voluntat dels clubs que integrin seccions amb equips amb persones amb discapacitat intel·lectual, aquest és un dels camins a seguir.”
Un dels grans moments de la jornada va ser el lliurament dels 8ns Premis Nacionals Special Olympics. Aquests Premis distingeixen a totes aquelles persones, entitats i institucions que s’han involucrat més amb el moviment Special Olympics i han ajudat el col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual.
En aquesta ocasió el Premi d’Honor va anar a l’exconseller de Benestar Social i actual senador del PDECAT, Josep Lluís Cleries, pel seu suport als actes socials i esportius de Special Olympics de Catalunya, mentre que el Premi a la Responsabilitat Social es va concedir a la Fundació del FC Barcelona, per les seves aportacions i la cessió de les seves instal·lacions per a la Marxa Special Olympics.
L’esportista històric de la Federació ACELL, Faustí Soriano, va aconseguir el Premi al Valor Esportiu Masculí i el Femení va ser per Alicia Baladron, de l’Escola Esportiva de Gimnàstica Artística i Rítmica de la Federació ACELL.
El Premi al Valor Esportiu Col·lectiu va ser entregat al Club Esportiu Alba de Reus (Tarragona) per impulsar la celebració dels Special Olympics a la localitat tarragonina i el Club de Bàsquet Grup Barna va aconseguir el Premi Compromís Solidari.