Dimarts, 16 abril 2024
spot_img
IniciMOBILITATReservar bitllets d’autobús, tren o vaixell per a viatgers amb discapacitat: requisits,...

Reservar bitllets d’autobús, tren o vaixell per a viatgers amb discapacitat: requisits, límit de places i com aconseguir-les

Poden reservar-se per internet, per telèfon o a les guixetes de cada mitjà de transport, encara que es recomana reservar amb antelació

viatgers amb discapacitat com reservar billets
Una persona en cadira de rodes dins un autobús // Foto: Servimedia

Viatjar amb una cadira de rodes continua sent un gran repte per a moltes persones. Als problemes d’accessibilitat a les estacions i les andanes s’hi afegeix la dificultat d’accés amb la cadira a trens o autobusos. La legislació espanyola regula les condicions bàsiques d’accessibilitat i no discriminació per a l’accés i la utilització dels diferents modes de transport per a les persones amb discapacitat.

Cada tipus de transport ha de complir amb el Reial decret per garantir que aquestes persones puguin viatjar a les seves instal·lacions. Per això compten amb unes places específiques, les places H, reservades per a viatgers amb mobilitat reduïda. En alguns casos no són seients com a tals, sinó espais adaptats per col·locar una cadira de rodes. Cada tipus de transport (ferroviari, marítim, aeri i de viatgers per carretera, tant urbà com suburbà amb autobús) ha de complir amb el Reial decret 1544/2007 i garantir que aquestes persones puguin viatjar.

En el cas dels trens, el nombre d’espais per a viatgers de tren amb cadira de rodes amb què ha de comptar cada tren dependrà de la seva longitud. Aquestes places són més amples i no tenen seient, compten amb un respatller i un reposacaps. La cadira haurà d’estar ancorada al terra per evitar moviments en cas de frenada brusca. A més, l’usuari podrà portar col·locat un cinturó de seguretat d’almenys tres punts d’ancoratge.

A cada tren també s’habilitaran seients prioritaris per a viatgers que accedeixen al tren amb cadira de rodes però viatgen en un seient convencional, també en funció de la longitud del tren. La tripulació ha d’ajudar aquests passatgers a passar de la cadira de rodes al seient i guardar la seva cadira de rodes durant el viatge. A més, també es disposarà dels mitjans i mesures precisos perquè aquest viatger pugui utilitzar un lavabo adaptat, en cas que existeixi.

En el cas dels autobusos, aquests hauran de comptar amb places reservades per a persones amb discapacitat ubicades juntament amb els accessos al vehicle, encara que la norma no especifica la quantitat. Hauran de facilitar, a més, l’accessibilitat a les persones que viatgin a la seva pròpia cadira de rodes i habilitar el vehicle amb els mitjans necessaris per simplificar l’accés amb la cadira. La superfície de l’autobús no pot ser lliscant i les vores dels esglaons o altres obstacles que hi pugui haver han d’estar senyalitzats adequadament.

Als autobusos urbans hi haurà una superfície lliure de seients amb capacitat per allotjar, almenys, un passatger en cadira de rodes. La superfície per a la cadira tindrà unes dimensions mínimes de 1.300 mm de longitud i una amplada de 750 mm i al lateral del vehicle s’instal·larà una barra horitzontal en què el passatger es pugui subjectar amb facilitat. En aquest espai també es podran col·locar carrets de nadó.

Com explica l’Empresa Municipal de Transports de Madrid, la majoria dels autobusos compten amb dues plataformes en què cabrien dues cadires de rodes i dos carrets de nadó, cosa que sol ser suficient perquè no hi hagi problema per acomodar tots els viatgers en cada trajecte. Tot i això, en cas de coincidir més vehicles d’aquest tipus que places en un autobús, la preferència d’aquest espai serà sempre per a les cadires de rodes. A més, almenys quatre seients propers a la porta d’accés estaran reservats a persones amb mobilitat reduïda, no usuaris de cadires de rodes, que estaran senyalitzats amb un pictograma.

Les empreses titulars de transport marítim hauran de comptar com a mínim amb un vaixell accessible a les persones amb discapacitat per a cada línia regular de viatgers, que estigui disponible cada dia de servei i en cada sentit del viatge. A més, segons la normativa s’establiran zones adaptades a cada sala i coberta dotades de terres no lliscants i ancoratges i cinturons de seguretat que garanteixin que la travessia es desenvolupi en adequades condicions de seguretat.

En el cas dels avions, les diferents companyies també ofereixen una sèrie de places reservades per als passatgers amb discapacitat, que solen ser a les primeres files, al costat de les finestretes. El personal d’assistència serà l’encarregat d’accedir amb el passatger a aquests seients i us proporcionarà una atenció personalitzada tant a l’aeroport com a les instal·lacions de l’aeronau. La companyia aèria té l’obligació de facturar la cadira de rodes sense cap cost addicional i, una vegada facturada, l’aeroport facilitarà al passatger una cadira de rodes per traslladar-lo fins a l’avió.

Requisits

Per viatjar amb cadira de rodes, els passatgers han de complir amb una sèrie de requisits. En primer lloc, la cadira pot tenir unes dimensions màximes de 70 centímetres d’amplada, 1,3 metres de profunditat i 1,4 metres d’alçada. Si el viatge es realitza en una plaça convencional, serà convenient que la cadira de rodes sigui plegable per facilitar-ne el transport. En el cas de viatjar amb altres dispositius de mobilitadad, el viatger haurà de consultar a l’oficina d’atenció al viatger sobre l’embarcament.

Comprar aquests bitllets

Els usuaris poden comprar aquests bitllets a través de la pàgina web de la companyia de transport, a través d’atenció telefònica oa les taquilles. Per exemple, en el cas de la venda online de Renfe, per reservar una plaça H els usuaris hauran de marcar aquesta opció (ubicada sota l’estació de destinació) per consultar quins trens tenen disponibles aquestes places.

La llei no especifica com s’han d’habilitar els punts de venda, però sí que exigeix que allà on hi hagi taulells i punts de venda de bitllets n’hi haurà d’haver un, com a mínim, que sigui accessible. A més, per comprar els bitllets hauran de complir els requisits que estableix cada companyia i acreditar-los, per exemple, presentant la targeta de discapacitat o el certificat mèdic que acrediti la necessitat d’una plaça adaptada. És important tenir en compte que aquestes places solen tenir una disponibilitat limitada a cada mitjà de transport, per la qual cosa es recomana reservar amb antelació.

Font: Servimedia/MALDITA.ES

Secció patrocinada per
taxiamic

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content