
La Unió Europea (UE) va defensar aquest dimarts la necessitat que els Estats membres facin un esforç per millorar l’accessibilitat dels transports públics dels seus països a les persones amb discapacitat i de gent gran.
Va ser en una jornada a la Cimera Mundial del Transport Públic que se celebra a Barcelona, i que va estar organitzada pel nou Centre Europeu d’Accessibilitat (AccessibleEU), el consorci europeu que ha promogut la Comissió Europea per millorar les polítiques d’accessibilitat a la UE i la coordinació del qual ha encarregat a la Fundació ONCE.
Anne Frye, experta en transport d’AccessibleEU, va assegurar que la UE disposa d’una molt bona regulació sobre accessibilitat en el transport, però els Estats membres s’haurien de fer més pressa en la translació d’aquesta a les seves regulacions nacionals, i ser més ferms en la imposició de multes contra els incompliments.
A parer seu, les polítiques d’inclusió en el transport han de tenir una mirada global d’atenció generalitzada als usuaris que vagi més enllà de les persones amb discapacitat o més grans. “Un disseny inclusiu del transport no vol dir només que elimini barreres físiques, sinó que sigui d’ús més intuïtiu i senzill per a tothom”, ha indicat.
Frye va comentar que no serveix de res posar l’accent a crear aplicacions tecnològiques molt avançades si la majoria de la gent gran no saben fer-les servir o no poden fer pagaments electrònics.
La cap de la Unitat per a la Integració de les Persones amb Discapacitat de la UE, Immaculada Placencia, va advocar per unes polítiques coordinades entre els països de la Unió per atendre la demanda creixent en matèria d’accessibilitat al transport i tenir legislacions nacionals apropiades.
Placencia va valorar la sensibilitat de les empreses de transport i les corporacions públiques a l’hora de millorar-ne l’accessibilitat, i també va ressaltar la importància de les aportacions del moviment associatiu de la discapacitat.