
Amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Fundació Pasqual Maragall ha publicat la guia “Símptomes psicològics i conductuals en l’Alzheimer: conèixer-los i aprendre a gestionar-los”, un recurs pensat per ajudar les famílies de persones amb Alzheimer a comprendre millor la malaltia i a afrontar-ne els símptomes de manera més efectiva. La guia descriu de forma detallada les manifestacions psicològiques i conductuals més habituals i proposa estratègies pràctiques per a la seva gestió quotidiana.
L’Alzheimer és la principal causa de demència a escala global, amb més de 900.000 persones afectades a Espanya, de les quals unes 120.000 viuen a Catalunya. L’impacte d’aquesta malaltia s’estén més enllà de la persona diagnosticada: el 80% de les cures recauen en l’entorn familiar, i sovint és una sola persona qui assumeix la responsabilitat principal, dedicant-hi una mitjana de 15 hores al dia, set dies a la setmana.
“Hi ha símptomes habituals de la malaltia d’Alzheimer que no són gaire coneguts i poden agafar per sorpresa les famílies cuidadores, que sovint tenen dificultats per afrontar-los. Amb aquesta guia podran identificar-los i adquirir eines i estratègies per gestionar-los de la millor manera possible”, explica Sandra Poudevida, psicòloga i terapeuta de la fundació responsable del document. També destaca que la guia proporciona “un marc per analitzar quines estratègies funcionen millor, així com recomanacions pràctiques per al dia a dia que vetllen pel benestar tant de la persona amb Alzheimer com dels familiars que en tenen cura”.
Per la seva banda, Alba Barnusell, presidenta delegada de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, subratlla la importància de posar el focus en les persones cuidadores: “Posar al centre les persones cuidadores és indiscutible quan prenem consciència de l’impacte emocional, físic i econòmic que aquesta tasca comporta. És la nostra responsabilitat generar un context que acompanyi les persones cuidadores de manera integral”. També destaca el compromís de la Diputació per “enfortir els serveis locals de cures, especialment en l’àmbit domiciliari i comunitari, així com per fomentar el reconeixement i el suport a les persones cuidadores”.
La guia ha estat desenvolupada a partir del coneixement científic i de l’experiència acumulada en els programes de suport a persones cuidadores, així com de la recerca social i científica sobre la malaltia. S’hi expliquen símptomes com apatia, ansietat, idees delirants o al·lucinacions, i també comportaments com agitació, irritabilitat, conductes repetitives, deambulació o desinhibició. Per a cadascun d’aquests, s’ofereixen explicacions, possibles causes i suggeriments per abordar-los.
A més, s’hi destaquen recursos per millorar la comunicació, reduir factors d’estrès i crear un entorn més estable, tenint en compte sempre el context on apareixen els símptomes. Es fa especial èmfasi en la necessitat de flexibilitat i adaptació contínua, i es posa en relleu que cuidar també de qui cuida és essencial per evitar l’esgotament emocional.