Diumenge, 20 abril 2025
IniciEDUCACIÓ INCLUSIVA“La Ventafocs: una versió lliure” porta al Teatre Comtal de Ripoll un...

“La Ventafocs: una versió lliure” porta al Teatre Comtal de Ripoll un missatge de diversitat i inclusió

La companyia “I ara què?” de la Fundació MAP representa l’obra davant 365 alumnes del Ripollès per sensibilitzar sobre la diversitat sexual i de gènere

“La Ventafocs: una versió lliure” porta al Teatre Comtal de Ripoll un missatge de diversitat i inclusió
Un moment de la representació de l’obra al Teatre Comtal de Ripoll // Foto: Fundació MAP

La companyia de teatre “I ara què?” de la Fundació MAP ha portat a escena aquest matí, al Teatre Comtal de Ripoll, l’obra “La Ventafocs: una versió lliure”, una adaptació del conte clàssic que busca sensibilitzar sobre la diversitat sexual i de gènere. Gairebé 400 alumnes d’escoles del Ripollès han assistit a la representació.

L’obra és una adaptació d’una funció de titelles elaborada per professionals del Consorci de Benestar Social del Ripollès, i s’ha complementat amb una sèrie de dinàmiques prèvies a les aules, realitzades conjuntament entre aquesta entitat i la Fundació MAP.

Enguany, s’ha treballat amb alumnat de 5è i 6è de primària i de 1r i 2n d’ESO dels centres Joan Maragall, Vedruna, Salesians, Tomàs Raguer, Ramon Suriñach i Institut Abat Oliba de Ripoll. Tècniques del Consorci i professionals de la Fundació, juntament amb persones ateses per l’entitat, han visitat les escoles per introduir la temàtica de la diversitat de gènere i per explicar el funcionament del teatre amb suport per a actors amb discapacitat intel·lectual.

Aquest treball previ ha permès contextualitzar la representació i afavorir la implicació activa de l’alumnat durant alguns moments de l’obra. El total de 365 alumnes han pogut veure l’espectacle en dues sessions, a les 9.30 h i a les 11 h, gràcies al suport del Servei Educatiu del Ripollès.

El teatre amb suport i accessible és una modalitat que facilita la participació d’actors i actrius amb discapacitat. En aquest cas, el moviment d’atrezzo i decorats i la direcció escènica estan dissenyats per adaptar-se a les necessitats dels intèrprets. A més, es fa ús de recursos com el vídeo narratiu i l’eco, una segona veu enregistrada que repeteix les intervencions de l’intèrpret per millorar la comprensió del text, sobretot quan hi ha dificultats d’articulació.

L’obra també ha comptat amb interpretació en Llengua de Signes, a càrrec de l’Agrupació de sords de Vic i Comarca, garantint l’accessibilitat auditiva per a tot l’alumnat i visibilitzant la discapacitat sensorial.

La companyia “I ara què?” va ser creada l’any 2002 i, des de fa 13 anys, col·labora amb el Servei Educatiu del Ripollès i les escoles de la comarca. L’objectiu és fomentar la sensibilització i el reconeixement de les diferents capacitats a través del teatre amb suport i les accions formatives a les aules.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.