Prova pilot del sistema NaviLens per l’orientació de les persones cegues als transports públics

TMB testarà la seva eficiència a les xarxes de metro i autobús

navilens sistema orientació persones cegues transports públics
Una etiqueta NaviLens a un ascensor del metro // Foto: TMB

Aquesta setmana Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha desplegat un pilot per comprovar sobre el terreny en les xarxes d’autobús i metro l’eficàcia del sistema NaviLens, una eina per potenciar l’autonomia personal dels usuaris mitjançant l’ús de la visió artificial.

Gràcies a la nova tecnologia NaviLens, les persones invidents poden llegir la senyalètica de les xarxes de transport públic, tant en les parades d’autobús com a les estacions de metro, i rebre orientacions precises mitjançant els seus dispositius mòbils. NaviLens permet capturar d’una manera molt eficient un nou tipus de codis QR de colors, denominats ddTags, de tal manera que les persones amb discapacitat visual poden llegir la informació continguda en aquest codi sense que hagin de saber on es troba emplaçat exactament.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

En una parada de bus, l’aplicació NaviLens llegeix l’etiqueta i informa del nom i el codi de la parada, les línies que hi passen, la destinació de cadascuna, el temps previst d’arribada i les possibles alteracions del servei. En una estació de metro, cada espai està etiquetat amb la seva descripció (accés, vestíbul, zona de venda, línia de peatge, escala, ascensor, andana, punt d’embarcament…) per permetre la navegació autònoma de les persones amb discapacitat visual, tant a l’entrada com a la sortida.

Un cop llegida la informació continguda a l’etiqueta és relatada en format veu en l’idioma configurat al dispositiu de l’usuari, contribuint d’aquesta manera a l’accessibilitat universal.

BANER_300X250

La prova es desenvoluparà als municipis de Barcelona, L’Hospitalet i el Prat de Llobregat i per participar només cal descarregar i instal·lar l’aplicació NAviLens (disponible per Iphone i Android).

Aquesta nova tecnologia és fruit d’un treball de recerca i desenvolupament que han realitzat durant els darrers cinc anys l’empresa Neosistec i la Universitat d’Alacant. El sistema ha estat guardonat amb el premi Connecting for Good de la Fundació Vodafone i ha estat testada i avalada pel CIDAT, centre de recerca i desenvolupament de l’ONCE.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*