
Les principals associacions patronals del sector de la dependència, entre les quals es troben Aeste, Assad, Ceap, Fed i Lares, han manifestat públicament la seva “profunda preocupació” davant la proposta de reducció de la jornada laboral impulsada pel Govern central. En un comunicat conjunt, aquestes entitats han advertit que aquesta mesura, d’aprovar-se en els termes actuals, “agreujarà la crisi de personal, elevarà els costos i posarà en risc la sostenibilitat dels serveis que atenen persones en situació de dependència”.
Les patronals han denunciat que “d’aprovar-se en els termes actuals, aquesta reforma tindrà un impacte molt negatiu en un sector essencial que ja pateix un finançament insuficient i enfronta importants reptes en la captació i qualificació de professionals”. Segons les seves declaracions, un dels principals problemes que afronta el sector és la “greu escassetat” de professionals qualificats, i consideren que “sense un pla de contingència adequat” la reducció de la jornada laboral no farà més que empitjorar aquesta situació. “Aquesta mesura, encara que pugui tenir bona intenció, ignora la realitat d’un sector amb carències estructurals importants i posa en risc la continuïtat dels serveis que es presten a persones en situació de dependència”, han insistit.
Les dades del document ‘Estimació de necessitats de treballadores de cures de llarga durada a 2030’ del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 indiquen que el Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD) podria necessitar fins a 751.300 professionals l’any 2030, una xifra que suposa un increment de 251.300 respecte a la situació actual. Davant d’aquest panorama, les patronals afirmen que “Aquest escenari, ja de per si mateix exigent, es tornarà insostenible amb una jornada reduïda sense els recursos adequats”.
La implementació de la reducció de la jornada laboral que el Govern vol impulsar implicarà necessàriament un augment de les plantilles, ja que l’atenció a les persones amb dependència requereix una “atenció ininterrompuda”. Aquesta circumstància suposarà una “càrrega econòmica addicional inassumible, tant per a les famílies usuàries de serveis privats, com per a les entitats proveïdores que veuran compromesos els marges i la sostenibilitat econòmica”.
Aquesta situació podria derivar en una “fragmentació de l’atenció, rotació constant del personal amb la pèrdua consegüent de la confiança entre usuari i cuidador, podent afectar negativament l’experiència de les persones ateses”, han advertit les patronals. Finalment, també han alertat sobre l’impacte d’aquesta mesura en l’actual Llei de Desindexació, que impedeix actualitzar els preus dels contractes durant la seva vigència, dificultant la possibilitat de reflectir els nous costos derivats de la reducció de jornada. “Aquesta rigidesa normativa amenaça la viabilitat econòmica de moltes entitats i serveis”, han conclòs.
Esperem que aviat hi hagi l’article sobre “Sindicats alerten sobre els beneficis de la reducció de jornada per a les persones treballadores que atenen persones en situació de dependència”. Estarem encantats de poder contrastar els arguments dels dos sectors. Recordem que és una feina majoritàriament portada per dones i moltes acaben patint problemes de salut relacionats amb la seva feina. Sigui com sigui, heu de donar veu a les dues parts.