La Confederació, CCOO i UGT de Catalunya han arribat a un acord parcial del Conveni Col·lectiu de Catalunya d’acció social amb infants, joves, famílies i d’altres col·lectius, que inclou l’actualització de les taules salarials 2022, 2023 i 2024, una nova classificació professional i una previsió d’evolució de la massa salarial del conveni pels anys 2025 i 2026.
Aquesta actualització de les taules salarials arriba després d’anys de congelació salarial provocades per la manca de millores en el finançament estructural de les administracions en els serveis públics, i permetrà fer un pas endavant cap a l’equiparació salarial amb la funció pública.
En matèria salarial, l’acord suposa un increment mitjà superior al 13% fins l’any 2024, amb pujades mitjanes de més del 15% en el cicle general (serveis d’atenció diürna) i de més del 8% en el cicle continuat (serveis residencials que funcionen 24 hores, 365 dies/any).
Per La Confederació, aquesta millora de les condicions salarials no només respon a la voluntat d’assimilar les retribucions del conveni català al conveni marc estatal, sinó també a la voluntat de fer un pas endavant cap a l’equiparació amb la funció pública. En paraules de Joan Muntané, President de la Comissió d’Acció Social de La Confederació “Estem parlant de serveis que són de responsabilitat pública i, per tant, aquest acord representa un salt qualitatiu per avançar cap a l’escenari d’equiparació de costos entre els serveis concertats i els de gestió directa, incloent les condicions salarials dels professionals. Encara estem lluny i cal seguir reivindicant davant l’administració pública aquesta equiparació. Està a les seves mans fer-ho possible”.
La Confederació insta a totes les administracions públiques, tant autonòmica com municipals, a incorporar els costos salarials que preveu aquest acord parcial en tots els instruments de finançament existents (concerts, gestions delegades, subvencions i licitacions) i reclama una modificació urgent de la Llei de Contractes del Sector Públic perquè els acords que s’assoleixin a la negociació col·lectiva sectorial puguin ser considerats causa de modificació del preu del contracte. Muntané afirma que “és una anomalia que havent assolit un acord en el marc del conveni col·lectiu, els òrgans de contractació no assumeixin els costos salarials corresponents en els contractes que té en curs. Això vol dir que els serveis entren en un clar desequilibri econòmic molt perjudicial i injust per a les entitats. Demanem el compromís de les administracions públiques, totes, per trobar els mecanismes oportuns per incorporar aquests costos”.