Dilluns, 2 octubre 2023
IniciCOVID-19Organitzacions sanitàries i socials denuncien la decisió de la Generalitat de tallar...

Organitzacions sanitàries i socials denuncien la decisió de la Generalitat de tallar els ajuts pels sobrecostos de la Covid-19

ACAD, ACES, CESOCAT, La Confederació i Upimir fan un comunicat conjunt i reclamen mantenir el finançament

centres de dia sobrecostos pandemia
Persones grans al Centre de Dia de Santa Clara, al centre històric de Lleida // Foto: Herminia Sirvent

Les organitzacions sanitàries i socials ACAD, ACES, CESOCAT, La Confederació i Upimir, gestionadores de centres de dia no integrats, serveis d’atenció diürna, residències, llars residències i llars amb suport, han denunciat la decisió anunciada pels departaments de Drets Socials i de Salut de fer decaure aquest mes d’abril totes les mesures de compensació dels sobrecostos derivats de la pandèmia acordats a les entitats socials, i han reclamat mantenir aquest finançament per continuar atenent amb qualitat a les persones ateses en un context on l’impacte de la Covid-19 els fa encara més vulnerables.

ICF23_Baner Financament-300x600

Aquestes organitzacions han subscrit un comunicat conjunt on alerten que la situació és encara més greu perquè la mesura pot tenir caràcter retroactiu i podria no abonar-se cap compensació des de l’1 de gener de 2022. I tot això sense oblidar que des de l’1 de gener de 2022 Salut ja no proveeix cap mena de material de protecció als centres residencials.

Totes aquestes mesures, regulades en el Decret 29/2020, han estat fonamentals per ajudar a cobrir una part de les despeses derivades de l’obligat compliment dels protocols que ha anat determinant la Generalitat des de l’inici de la pandèmia (sectorització, neteja, material, equips de protecció, reforç de personal, proves diagnòstiques, …).

En el cas de la gent gran, cal recordar que les autoritats sanitàries i els governs de l’Estat i de la Generalitat continuen considerant aquest col·lectiu com a vulnerable i per aquesta raó mantenen plans sectorials i protocols que, en tots els casos, impliquen destinar esforços organitzatius de caràcter econòmic per mantenir la protecció de la salut de les persones ateses i dels professionals. En el cas de les persones amb discapacitat i/o amb problemàtiques derivades de salut mental, els nous protocols equiparen aquests col·lectius a la població general en termes de mesures de protecció, havent encara de sostenir despeses extraordinàries per part de les entitats, i mantenint en tot cas indicacions específiques en cas de possibles rebrots.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Les organitzacions representatives del sector alerten que “és insostenible mantenir les mesures previstes en els plans sectorials i els protocols sense comptar amb el corresponent suport econòmic per fer-hi front. No és assumible ni acceptable que el Govern no entomi la seva responsabilitat de dotar econòmicament els serveis amb els recursos necessaris per assegurar la qualitat de l’atenció a les persones i la seva sostenibilitat. Aquest fet, sumat a la no actualització dels preus dels serveis, agreuja encara més una situació de manca de reconeixement i d’infrafinançament crònic que s’arrossega des de fa més de 12 anys”.

En el cas dels centres i serveis d’atenció a persones amb discapacitat finançats via subvenció les mesures de suport que ara es preveuen retirar no s’han fet mai efectives, suposant un clar incompliment del Decret 29/2020.

D’altra banda recorden que aquestes mesures es van començar a implantar el mes de juliol de 2020, quatre mesos després de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 i que no cobrien tota la xarxa pública de serveis socials, deixant fora de qualsevol mesura de suport serveis tant imprescindibles com l’atenció domiciliària o els centres de desenvolupament infantil i atenció precoç, entre molts d’altres. De la mateixa manera, les places privades tampoc han rebut mai cap compensació malgrat haver estat sotmeses als mateixos protocols.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content