Segons explica el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 a la seva web, la modificació normativa proposada persegueix “l’extensió i el reforç dels drets de les persones amb discapacitat a la inclusió, l’autonomia i l’accessibilitat universal”. El seu objectiu és afavorir “la coordinació normativa i, per tant, la seguretat jurídica en matèria de discapacitat”, afegeix.
Entre altres novetats, recull que les multes per incompliment de la Llei General de Discapacitat es destinaran a la promoció de l’accessibilitat universal i preveu, a més, la creació d’un registre estatal de targetes d’aparcament per a persones amb discapacitat.
La consulta pública romandrà oberta fins al 28 de maig i, amb ella, Drets Socials anima totes les persones, associacions o altres entitats que puguin veure’s afectades a enviar les seves opinions o propostes alternatives respecte al contingut de la norma i les previsions que aquesta recull.
Al text explicatiu, el Ministeri incideix en la necessitat d’harmonitzar la legislació existent a Espanya al mandat que estableix el nou article 49 i també a les exigències de la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
Com a objectius específics, la reforma persegueix “garantir l’autonomia i la inclusió de les persones amb discapacitat en entorns universalment accessibles; intensificar la protecció de les persones amb discapacitat; millorar la protecció de les dones i de la infància amb discapacitat; garantir l’accessibilitat universal com a dret, i projectar una imatge positiva de les persones amb discapacitat”.
A més, busca “millorar el procés sancionador en matèria dʻigualtat dʻoportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat”; destinar la recaptació de les multes per incompliments de la Llei general sobre els drets de les persones amb discapacitat a inversions per estendre l’accessibilitat universal; crear un registre estatal de targetes d’aparcament; promoure la igualtat de les persones amb discapacitat davant la Intel·ligència Artificial (IA); i “afavorir el trànsit cap a un model d’atenció social” on siguin les persones en situació de dependència les que decideixin sobre on i com volen viure.
Totes les propostes, suggeriments i objeccions que es vulguin fer de cara a la present consulta s’han de remetre al correu electrònic ‘tecnico-juridico.vpsocial@dsca.gob.es’. Des del Ministeri insisteixen que només s’atendran aquelles en què el remitent s’hagi identificat de manera adequada.