Dilluns, 4 març 2024
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALNova campanya per promoure l’accessibilitat universal als edificis d’habitatges a través dels...

Nova campanya per promoure l’accessibilitat universal als edificis d’habitatges a través dels ulls d’una ballarina en cadira de rodes

La navarrersa Idoia Iturri protagonitza el vídeo ‘La història d’Idoia: ballant amb les barreres arquitectòniques’ de la Fundació Mutua de Propietarios

ballarina Idoia Iturri
La ballarina navarresa Idoia Iturri protagonitza aquesta campanya // Foto: Fundación Mutua de Propietarios

La Fundació Mutua de Propietarios ha presentat avui ‘La història d’Idoia: ballant amb les barreres arquitectòniques’ una nova campanya de conscienciació social per a promoure l’accessibilitat universal als edificis d’habitatges. A través dels ulls d’una ballarina en cadira de rodes, vol fer visibles les barreres arquitectòniques a les que s’enfronten les persones amb mobilitat reduïda en el seu dia a dia.

Amb la col·laboració de l’Escola de Ball Esther Amorós de Pamplona, la campanya està protagonitzada per la ballarina navarresa Idoia Iturri qui, des de la seva cadira rodes, s’enfronta a les barreres arquitectòniques més comuns a un edifici -graons a l’entrada, intèrfons elevats i portes d’accés pesades- per a conscienciar de la necessitat de fer accessibles els edificis d’habitatges.

“A través de la dansa volem transmetre el que senten els més de 2,5 milions d’espanyols amb problemes de mobilitat quan han d’accedir a un portal amb graons, obrir un portal amb pes, o prémer un intèrfon elevat, situacions comuns als edificis d’habitatges que, generalment, passen desapercebudes però que dificulten el desenvolupament de la seva activitat normal de manera independent i segura”, explica Laura López Demarbre, vicepresidenta executiva de la Fundació Mutua de Propietarios.

Les barreres arquitectòniques

D’acord amb els informes de la Fundació Mutua de Propietarios, més de 1,8 milions de persones amb mobilitat reduïda necessiten ajuda per a sortir de les seves cases i al voltant de 100.000 persones no ho fan mai a causa de la presència de barreres arquitectòniques al seu edifici. I és que, només un 0,6% dels 9,8 milions dels edificis d’habitatges a Espanya compleixen els criteris d’accessibilitat universal per a persones amb mobilitat reduïda.

Seguint amb aquestes dades tan preocupants, sis de cada deu edificis d’habitatges tenen graons abans d’arribar al portal, convertint-se en la primera gran barrera a la que s’ha d’enfrontar una persona amb mobilitat reduïda quan accedeix a l’immoble on resideix, i només un 28% té rampa o disposa de plataforma elevadora (4%).

Una altra de les grans dificultats a les quals s’exposen les persones amb mobilitat reduïda resideix en l’obertura del portal d’accés a l’edifici, una acció complicada per a un 56% a causa del seu pes o per dificultats d’utilitzar el pany. Així mateix, el 14% dels edificis no compten amb porter automàtic i, dels que en tenen, el 91% no son accessibles per a una persona en cadira de rodes.

Concurs de fotografia #HabitatgesSenseBarreres

Per a prendre consciència sobre la necessitat de fer accessibles els edificis d’habitatges, la Fundació Mutua de Propietarios també ha convocat el concurs de fotografia #HabitatgesSenseBarreres a les seves xarxes socials per a fer visibles les barreres arquitectòniques.

Para a participar, tan sols cal compartir fotos que mostrin les barreres arquitectòniques als edificis d’habitatges amb l’etiqueta #HabitatgesSenseBarreres entre el 3 d’octubre i el 30 d’octubre de 2022.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content