Dissabte, 2 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALLa majoria de denúncies d’accessibilitat en locals comercials queden sense resposta per...

La majoria de denúncies d’accessibilitat en locals comercials queden sense resposta per la manca d’un protocol específic dels ajuntaments

La Generalitat va traspassar la seva gestió a les corporacions locals però sense un acompanyament en el procés

campanya 25N diba
badalona accessibilitat locals comercials
Una dona en cadira de rodes intenta agafar un producte d’una estanteria // Foto: DSI

Les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda es troben dia sí dia també amb barreres arquitectòniques i cognitives que els discriminen socialment. Però què passa amb les denúncies que presenten aquestes persones en matèria d’accessibilitat en locals comercials, establiments d’hostaleria, serveis professionals i altres establiments d’ús públic? 

Doncs la resposta no és senzilla. Perquè moltes es queden sense resposta per la manca d’un protocol específic per part de les administracions que les han de gestionar.

En un principi era la pròpia Generalitat l’encarregada de donar-lis sortida a través de l’Àrea d’Accessibilitat i Eliminació de Barreres. Però davant l’allau de denúncies rebudes i amb un equip de només 5 funcionaris a tot Catalunya per a la seva tramitació, va decidir traspassar la seva gestió a les corporacions locals i els ajuntaments. Fins i tot ha retirat de la seva web la possibilitat de presentar el formulari de denúncia en matèria d’accessibilitat. Ara només pot presentar-se mitjançant una petició genèrica.

A la realitat, la delegació de la gestió d’aquest tipus de denúncies als ajuntaments s’ha convertit en un carreró sense sortida. Les denúncies presentades als ajuntaments en matèria d’accessibilitat es queden moltes vegades penjades en els llimbs, perquè les administracions locals no tenen cap protocol específic per gestionar-les. Primer perquè eren unes denúncies que en un principi tramitava la Generalitat, i en segon lloc perquè no han rebut cap acompanyament per part de l’administració catalana en aquest procés de delegació.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Com a resultat els ajuntaments catalans es troben actualment amb una gran quantitat de denúncies en matèria d’accessibilitat sense resoldre, amb la conseqüent situació d’impotència que genera a les persones denunciants, que han de seguir convivint dia a dia amb la discriminació que suposen aquestes manques d’accessibilitat en locals comercials, establiments d’hostaleria, serveis professionals i altres establiments d’ús públic.

A tall d’exemple, César León, una persona amb discapacitat de Barcelona, va presentar només entre 2018 i 2019, més d’un miler de  denúncies en matèria d’accessibilitat a diferents municipis de Catalunya.

En alguns casos com El Vendrell encara no ha obtingut resposta del consistori vuit mesos després de la denúncia, i en altres com a Barcelona, el mateix ajuntament li ha reconegut que segueix (3 anys després) treballant en l’elaboració d’un protocol municipal de gestió de denúncies en matèria d’accessibilitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content