
La Fundació Aspros, una entitat sense ànim de lucre amb una trajectòria des del 1962 dedicada a la inclusió i la igualtat d’oportunitats, ha estat la força motriu de dues iniciatives inclusives aquest curs. Aquestes activitats, emmarcades en el projecte “Biblioteca” del centre ocupacional Ciutat Campus, busquen potenciar la lectura i la creativitat. L’objectiu principal d’aquest projecte és empoderar les persones amb discapacitat intel·lectual, així com fomentar la seva habilitat comunicativa, el pensament crític i el treball en equip.
Una de les iniciatives destacades és el teatre llegit, on els participants visiten escoles d’educació infantil i primària de Lleida per representar obres com el Patufet, el Rovelló i, aquest any, els Músics de Bremen. Paral·lelament, es duu a terme la iniciativa de contacontes, que va néixer amb la intenció d’obrir la Biblioteca del centre al barri de Cappont i proporcionar experiències culturals i inclusives a la comunitat.
Aquest tipus d’activitats són fonamentals per a l’empoderament de les persones amb discapacitat intel·lectual, ja que són elles mateixes les que participen activament en tot el procés: des de l’elecció dels textos i la creació de diàlegs, cançons i endevinalles, fins al muntatge, l’escenografia i les actuacions. Es tracta d’un esforç col·lectiu que no només estimula la lectura i l’expressió oral i corporal, sinó que també millora la memòria, ajuda a superar la vergonya i reforça l’autoestima i els vincles entre els participants. En total, més de vint persones amb discapacitat intel·lectual, juntament amb professionals del centre, han format part d’aquestes iniciatives.
Gran èxit entre els infants de Lleida
El projecte ha estat rebut amb gran entusiasme a les escoles, i les activitats són molt esperades tant per alumnes com per docents. Aquests últims valoren molt positivament el contacte directe amb l’experiència teatral i la interacció emocional amb els intèrprets. En total, més de 500 infants han participat en aquests projectes, procedents tant d’escoles del barri com la Frederic Godàs o la Camps Elisis, com d’altres centres educatius com la Creu de Torrefarrera, la Sant Jordi, la Mitjana o la de Pardinyes.
Activitats com aquestes promouen valors essencials entre els nens i nenes, com el respecte, l’empatia i la diversitat, i permeten establir nous vincles. Així, la Fundació Aspros continua reforçant el seu compromís amb la construcció d’una societat més inclusiva, creativa i participativa mitjançant l’impuls d’iniciatives d’aquest calibre.