Divendres, 13 juny 2025
IniciAPUNTSLa segona edició del programa ESSpurna acaba amb la participació de 121...

La segona edició del programa ESSpurna acaba amb la participació de 121 cooperatives d’alumnes impulsades a Catalunya

La segona edició del programa "ESSpurna – Cooperatives d’alumnes" de la Generalitat de Catalunya ha implicat 3.100 estudiants i més de 100 docents en 56 centres educatius, fomentant l'emprenedoria social i solidària

La segona edició del programa ESSpurna acaba amb la participació de 121 cooperatives d'alumnes impulsades a Catalunya
Trobada de cooperatives // Foto: Lleure Quàlia

El programa ESSpurna – Cooperatives d’alumnes, una iniciativa de la Direcció General d’Economia Social del Departament de Treball i Empresa de la Generalitat de Catalunya, ha conclòs la seva segona edició amb un balanç extremadament positiu. Entre el juny de 2024 i el maig de 2025, aquesta proposta ha facilitat la creació o el suport a 121 cooperatives d’alumnes distribuïdes en 56 centres educatius arreu del territori català, amb la participació activa de 3.100 alumnes i més d’un centenar de docents.

L’objectiu principal del programa és apropar el model d’emprenedoria cooperativa a les aules, inculcant els valors de l’economia social i solidària (ESS) mitjançant la simulació de cooperatives. D’aquesta manera, l’alumnat assumeix un paper actiu en la presa de decisions i la gestió, amb el suport continu del professorat i l’ús de materials didàctics innovadors. Això fomenta la reflexió, la implementació i la consolidació d’iniciatives que sorgeixen dins les mateixes comunitats educatives.

El programa s’ha adreçat a un ampli espectre d’estudiants, des de primària, secundària i batxillerat, fins a cicles formatius i estudis professionalitzadors (PFI, PPT, TPVA, escoles agràries…), de centres educatius tant públics com privats i concertats.

Un any més, el desplegament del projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de cinc cooperatives d’iniciativa social especialitzades en serveis socioeducatius: Doble Via SCCL, Lleure Quàlia SCCL, Escola Lliure el Sol SCCL, Combinats SCCL i MésEducació SCCL.

La iniciativa ha gaudit d’una gran acollida, especialment en aquells centres que han creat una cooperativa per primera vegada, així com en regions amb una sòlida tradició cooperativa. El programa ha permès, a més, donar continuïtat i enfortir cooperatives ja existents. Tant els docents com l’alumnat han valorat molt favorablement el projecte, destacant la qualitat de les formacions, l’atenció personalitzada i la capacitat d’adaptació a les particularitats de cada centre.

Aquesta edició ha estat marcada per fites importants, com la 1a Trobada de Cooperatives d’Alumnes de Terres de Ponent, la presència del programa a la 2a Fira de Cooperatives d’Alumnes a Barcelona i a la Jornada d’Educació 360 al Camp de Tarragona. Una altra novetat d’enguany ha estat la incorporació d’una tècnica de comunicació a l’equip del projecte, que ha permès desenvolupar un pla i una estratègia de comunicació alineats amb els objectius del programa.

La proposta d’ESSpurna va més enllà de l’àmbit purament educatiu: promou el servei comunitari, la solidaritat i el retorn social. Les sessions han permès apropar l’ESS i el cooperativisme a perfils que fins ara no hi havien tingut accés. La formació del professorat és una aposta estratègica per assegurar la continuïtat i l’autonomia del projecte als centres. L’equip impulsor es proposa ampliar la presència del programa en centres públics, consolidar les cooperatives existents i reforçar la seva implantació en nous territoris de cara al curs 2025-2026.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.