31.4 C
Barcelona
Dilluns, 10 agost, 2020

Mercè Calafell, CERECUSOR i Santiago Frigola, Premis al Foment de la Llengua de Signes Catalana

Destacades

El Govern invertirà 50M€ per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita...

El sector de la discapacitat urgeix a la creació d’un comitè d’emergència per la Covid-19

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), ha demanat...

El Govern suspèn les sortides dels residents a l’exterior per protegir-los de la Covid-19

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han...
Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya
calafell cercuror frigola iii premi llengua signes catalana
Els tres guardonats a l’acte que va tenir lloc al Palau de la Generalitat // Foto: gencat

Mercè Calafell, pionera en la interpretació i ensenyament de la llengua de signes catalana (LSC), el Centre Recreatiu Cultural de Persones Sordes de Barcelona (CERECUSOR), i Santiago Frigola, professor i impulsor de nombroses iniciatives de difusió en LSC, van ser guardonats amb el III Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana, en un acte que va tenir lloc ahir al vespre al Palau de la Generalitat.

El Govern de Catalunya atorga aquests premis en reconeixement de persones, entitats i iniciatives que contribueixen al foment, la difusió i el prestigi de la llengua de signes catalana

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va presidir l’acte en absència del president Quim Torra, que estava a Estrasburg. L’acte va comptar també amb la presència de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa i amb el president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), Albert Casellas.

Durant la cerimònia, la consellera va destacar en el seu parlament, que “les llengües de signes són un sistema comunicatiu tan antic en la humanitat com el de les llengües orals” i que “la llengua de signes catalana actual és el resultat de més de 200 anys d’evolució, de canvis, d’influències i d’interaccions amb altres llengües i amb l’entorn”.

La consellera Vilallonga va afegir que “a casa nostra, la llengua de signes compleix una funció social indispensable: és la llengua de més de 25.000 conciutadans, entre els quals hi ha les persones sordes signants, que poden disposar d’una eina de comunicació d’acord amb les exigències i necessitats del segle XXI”.  

Per la seva part, la directora general de Política Lingüística va remarcar que la política lingüística del Govern, que té encomanada la promoció del català, té també la competència de fer créixer el coneixement i l’ús de la LSC, com a política social que és, i pel deure de qualitat  democràtica que tenim com a país. Franquesa va exposar breument fites assolides en el desplegament de la llei i d’aquesta política específica com l’ampliació del Consell Social de la Llengua de Signes Catalana a persones sorcegues, la línia de suport a projectes que ha permès, entre d’altres accions, la creació de la sèrie “Peixos” o l’elaboració del  Vocabulari bàsic de la Llengua de signes catalana.

L’acte va finalitzat amb una mostra de narrativa en llengua de signes catalana, a càrrec del professor i artista sord Frank Vidiella amb veu de l’intèrpret Albert Llaurens, i també amb interpretació dels Segadors, himne nacional de Catalunya, en LSC, presentada especialment en aquesta ocasió.

Tercera edició del guardó

El Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana té caràcter biennal i es lliura en tres categories: a una persona signant, per la seva trajectòria; a una entitat, i a una iniciativa de foment de la llengua de signes catalana. El premi és atorgat per un jurat format per 6 membres, en representació del Govern i també del sector. Entre aquests, la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, representants dels col·lectius de pares i mares de persones sordes i de persones sord-cegues i de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA).

L’Estatut d’autonomia (art. 50.6) preveu que la llengua de signes catalana ha de ser objecte d’ensenyament, protecció i respecte. El Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 17/2010, de 3 de juny, de la llengua de signes catalana, que també preveu (art. 8.1) que l’Administració de la Generalitat ha de difondre l’existència de la llengua de signes catalana.

Subscriu-te a la Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius del diari de la DisCapacitat

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

La Fundació “La Caixa” fa 780 insercions laborals de persones amb risc d’exclusió a Catalunya

La Fundació “La Caixa” ha facilitat 4.529 contractacions laborals per a persones...

Barcelona crea un telèfon 24h per prevenir el suïcidi i obre un nou punt d’atenció presencial

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa dues mesures dins el pla de xoc en salut mental...

Althaia i Control Live proven un ‘llit-cadira de rodes intel·ligent’ en pacients amb alta dependència

Pacients de la Fundació Althaia provaran l’efectivitat del V-Chair, un llit - cadira de rodes intel·ligent dissenyat...

Efectes de la infecció i el confinament sobre el Parkinson durant la pandèmia de la COVID-19

La pandèmia COVID-19 ha afectat les persones amb malaltia de Parkinson tant per la pròpia infecció com...

Només un 1% de les persones escolliria viure a una residència en cas de necessitar suport

A principis de juliol el moviment Volem Llars per Viure va llençar una enquesta a totes les...

també pot interessar-te

- Advertisement -