La Sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa acollirà, el proper 16 de febrer, la jornada “Mesures de suport: cap a l’autonomia personal en la presa de decisions.” Aquesta sessió informativa és organitzada per diferents entitats socials i sanitàries del territori amb l’objectiu de donar a conèixer la situació actual i els canvis normatius en relació a l’exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat.
La capacitat d’obrar és la facultat que té una persona o entitat per realitzar actes jurídics, és a dir, per posar en pràctica els drets i obligacions que li corresponen. En situacions específiques, aquesta capacitat pot ser difícil d’exercir, especialment per aquelles persones amb condicions físiques o psíquiques que necessiten suport per prendre decisions, administrar els seus béns o cuidar d’ells mateixos. La jornada té com a objectiu explicar les condicions actuals de la modificació de la capacitat d’obrar, presentar les figures jurídiques actuals de suport a la capacitat de decidir, i destacar els canvis normatius previstos arran de l’aplicació de l’article 12 de la Declaració dels Drets Humans de les persones amb discapacitat.
L’esdeveniment inclourà tres taules de debat amb la participació d’experts de diferents disciplines. La primera taula abordarà les “Noves mesures de suport: regulació jurídica actual,” la segona es centrarà en les “Noves figures de suport. Rols actuals,” i la tercera discutirà sobre “El Document de Voluntats Anticipades (DVA) i la Planificació de Decisions Anticipades (PDA).”
La jornada està oberta a tota la ciutadania, amb un enfocament especial per als professionals dels àmbits social i sanitari, així com per a les persones afectades i els seus familiars. L’esdeveniment és coorganitzat per diverses entitats, incloent la Fundació Althaia, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya-Manresa Catalunya Central, el Consell Comarcal del Bages, la Fundació Santa Maria de Comabella, la Fundació Sant Andreu Salut, l’Ajuntament de Manresa, l’Institut Català de la Salut Catalunya Central, i la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC i Althaia, amb la col·laboració del Col·legi d’Advocats de Manresa.
Aquesta jornada és una resposta a la nova regulació que busca respectar la voluntat i les preferències de la persona amb discapacitat, substituint el sistema basat en la tutela judicial amb un enfocament més centrada en el suport a les decisions individuals. Aquest canvi, reflectit en la Llei 8/2021 i el Decret Llei 19/2021, és una actualització necessària per alinearse amb l’article 12 de la Convenció internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat, basant-se en valors com la dignitat, l’autodeterminació, els drets, el suport, la voluntat, el respecte i la igualtat.
Es un tema força interessant que tan sols tenen en compte les persones que no tenen cap trastorn mental afegit. Persones que tenen “assistència” enlloc de tutel.la i que com es respecta la seva voluntat poden prendre decissions contràries als seus propis interessos o salut. La llei va nèixer sense excepcions i això ha fet que quedin desprotegides moltes persones contrariament al que es pretenia.