Dijous, 16 setembre 2021
spot_img
IniciEntitatsL’ONCE va aconseguir a Catalunya 332 contractes indefinits i quasi un miler...

L’ONCE va aconseguir a Catalunya 332 contractes indefinits i quasi un miler de llocs de treball durant el 2020

El Grup Social ONCE presenta l’Informe de Valor Compartit del Grup Social ONCE 2020

once contractes indefinits durant el 2020
Un venedor de l’Organització amb una clienta // Foto: ONCE

El Grup Social ONCE va mantenir la seva cobertura social el 2020 tot i la difícil situació generada per la pandèmia de la Covid-19, amb una inversió social superior als 228 milions d’euros. I va intensificar la seva aposta per l’ocupació de qualitat, amb la signatura d’un total de 332 contractes indefinits a Catalunya. D’ells, 254 contractes fixos van ser a Barcelona; 44 a Tarragona; 26 a Girona i 8 a Lleida. A tot l’Estat es van fer 3.433 contractes fixes.

Aquesta és la principal conclusió de l’Informe de Valor Compartit del Grup Social ONCE 2020, que agrupa les activitats d’ONCE, Fundació ONCE i Ilunion. “No hem defallit en el nostre interès d’arribar a tots els racons on ens ha estat possible i posar el nostre granet de sorra perquè la societat, en el seu conjunt, pugui superar la realitat de la Covid sense deixar enrere a les persones amb més dificultats, moltes d’elles amb discapacitat”, destaca Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya.

banner flyer interpersonas

“Ens hem centrat en seguir donant confiança i seguretat a la nostra plantilla amb la conversió en indefinits a 332 treballadors i treballadores i generant gairebé un miler de noves oportunitats laborals dins el Grup Social ONCE a Catalunya, una demostració que per a nosaltres l’ocupació, i sobretot l’ocupació de qualitat, és un objectiu, una finalitat en si mateixa, una necessitat de seguir generant oportunitats de vida” subratlla Botí.

L’informe confirma que, en el seu conjunt, el Grup Social ONCE va mantenir la cobertura integral i personalitzada per a les 10.377 persones cegues afiliades a l’Organització a Catalunya -a l’Estat, 71.009 persones- i va intensificar la seva tasca solidària amb la resta de persones amb discapacitat. El voluntariat també va créixer notablement, amb 350 voluntaris a les comarques catalanes.

40.482 persones amb discapacitat treballant i 30.000 dones

Tot i la realitat, el Grup Social ONCE va tancar 2020 mantenint l’entorn dels 70.000 treballadors i treballadores (69.973). A Catalunya, hi ha 6.697 persones que reben cada mes un sou pel seu treball al Grup Social ONCE.

De la plantilla total, 40.482 persones tenen algun tipus de discapacitat (un 57,9%) i 29.809 són dones (42,6%), aconseguint així dos objectius: ser el major ocupador mundial de persones amb discapacitat i complir el principi d’igualtat i paritat en matèria de gènere.

I s’ha tancat l’exercici amb la conversió en indefinits de 3.433 contractes dins del Grup Social ONCE, dels quals 857 són venedors dels productes de loteria de l’Organització i 2.576 pertanyen a Ilunion. En el cas de Catalunya van accedir a un contracte fix 332 persones, de les quals 79 són agents venedors i 253 treballadors d’Ilunion.

A més, el Grup Social ONCE va aconseguir el 2020 treure de la inactivitat a un total de 8.887 persones amb discapacitat, gairebé un miler a Catalunya, concretament 971 persones van trobar una feina dins o fora de l’Organització, amb la intermediació de Fundació ONCE. En els últims 10 anys, s’han impulsat globalment 81.237 llocs de treball, a un ritme de més de 22 llocs de treball diaris.

Caiguda d’ingressos

El cessament absolut d’activitat generat pel confinament va provocar, per primera vegada en 82 anys d’història de l’ONCE, la retirada dels venedors dels carrers i la suspensió del sorteig del tradicional cupó, al que es va sumar el lent retorn de la població als carrers i ciutats, sumat a les situacions posteriors de tancaments i confinaments parcials.

Aquesta realitat va provocar que les vendes de loteries de l’Organització es retallessin un 28%, fins a 1.615,2 milions d’euros, és a dir una rebaixa d’ingressos superior a 60 milions d’euros, que no va ser més gran per l’extraordinària acollida dels venedors i venedores als carrers i la recuperació dels sortejos, a partir del 15 de juny. En 2019, la xifra de facturació va ser de 2.255 milions d’euros.

I el mateix va passar amb la empreses socials Ilunion, que van situar la seva facturació a finals del 2020 en un total de 819,3 milions, amb una rebaixa d’un 16,3% respecte a l’exercici anterior, que també havia estat rècord per part de la marca empresarial del Grup Social ONCE.

Loteria responsable: 228,3 milions d’inversió social

El Grup Social ONCE va destinar globalment 228,3 milions d’euros a inversió social adreçada a les persones cegues o amb una altra discapacitat, una demostració més de la gestió d’una loteria responsable, social i segura.

Així, dels ingressos procedents de loteries, el 55% es destina a pagament de premis; el 24,6% per retribucions i càrregues socials dels venedors; el 13,1% a altres despeses del canal de joc; i un 11,9% a inversió social. Amb tot, el 2020, des de l’ONCE, es va mantenir una de les tasques més importants i que més sentit donen a la seva existència: rebre amb una atenció personalitzada, en els moments possiblement més durs de les seves vides, a 2.139 persones que van perdre la vista el 2020 i que volen seguir mostrant que són capaços, entre ells, 305 ciutadans i ciutadanes que es van afiliar a l’ONCE a Catalunya.

En un curs escolar molt complex, 1.166 estudiants cecs catalans -7.400 a tot Espanya- van seguir els seus estudis amb inclusió a les aules, com un més dels seus companys i companyes, amb un ampli desplegament de serveis socials, educatius i culturals.

També es van lliurar a domicili nous gossos guia, amb un nou model de treball amb els cans i els seus usuaris adaptat a la pandèmia. A Catalunya hi ha 181 gossos treballant pels carrers i places (151 a Barcelona; 17 a Tarragona, 12 a Girona i 1 a Lleida).

Inversió en discapacitat i en futur

Fundació ONCE va aprovar el 2020 un total de 2.010 projectes de formació, accessibilitat i ocupació per a persones amb discapacitat, una pluja fina de solidaritat gestionada per moltes petites organitzacions de tot el territori, fins a un total de 83,9 milions d’euros. D’aquest import, motor de la discapacitat, 62,5 milions d’euros es van destinar a projectes d’ocupació i formació, mentre que 21,1 milions van tenir com a objectiu l’accessibilitat i la innovació, en tots els seus aspectes.

A Catalunya, van rebre una ajuda pels seus projectes 131 entitats socials.

I des d’Ilunion, que incorpora una nova divisió d’economia circular, es van invertir el 2020 un total de 46,6 milions d’euros en millora de la capacitat productiva, renovació, innovació i futur.

Una proposta de creació de valor per part de les empreses del Grup Social ONCE, que es desenvolupa a través de 50 línies de negoci agrupades en 6 divisions, i gairebé 500 centres de treball a Espanya (el 52%, centres especials de treball), amb creixement internacional a Llatinoamèrica, bàsicament Colòmbia, i Portugal.

Ilunion compta amb 38 centres a Catalunya, 21 d’ells centres especials de treball, i amb presència en totes les províncies catalanes.

I molt més color

El Grup Social ONCE va tancar el 2020 amb més color, sumant al seu conegut Oncelio el groc i el verd històrics de l’ONCE, el vermell de Fundació ONCE, el blau de Ilunion i el blanc del bastó, símbol mundial de mobilitat. Es crea així una imatge rotunda del Grup Social ONCE, un distintiu social i econòmic dins i fora del nostre país.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content