Cinc milions i mig de cupons de l’ONCE difondran el pròxim dijous 17 de juny la important tasca del sector de l’hostaleria, un dels més afectats per l’aturada econòmica de la pandèmia de la Covid-19.
El cupó es va presentar divendres i en l’acte hi van participar la cuinera Ada Parellada; el Regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera; Mireia Torralba, vicepresidenta del Gremi de Restauració de Barcelona, i el delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí.
Tots ells es van posar a la pell d’una persona cega i han gaudit d’un esmorzar sense veure. La tècnica de rehabilitació de l’ONCE, Pilar Laucirica, els va explicar les pautes de comportament en el tracte i servei a taula a les persones cegues o amb discapacitat visual quan són clients d’un bar o restaurant, com per exemple localitzar el menjar (seguint les hores del rellotge), posar la beguda, la situació dels coberts…
‘Continuem gaudint junts’ és la frase que es podrà llegir en aquests 5,5 milions de cupons, il·lustrats amb a un cambrer servint a una parella, asseguda en una terrassa, tots ells amb la seva mascareta.
Un sector imprescindible
L’hostaleria està formada per més de 300.000 establiments que donen feina a 1,7 milions de persones, i té un volum de vendes de 123.612.000 d’euros, amb una aportació del 6,2% al PIB de l’economia espanyola, segons dades de la Confederació Empresarial d’Hostaleria d’Espanya.
Restaurants, bars, cafeteries i pubs donen feina a 1,3 milions de persones i tenen una facturació propera als 94.000 milions d’euros, aportant el 4,7% al PIB nacional. A Catalunya, just abans de la pandèmia, el sector donava feina directament a 255.000 persones (assalariats i autònoms). Si suméssim els indirectes, la xifra s’elevaria notablement. Encara hi ha molts treballadors a l’ERTO.