Dijous, 23 maig 2024
spot_img
IniciDISCAPACITATL’OCU denuncia que el cost d’alguns productes ortoprotèsics amb recepta “és molt...

L’OCU denuncia que el cost d’alguns productes ortoprotèsics amb recepta “és molt superior” al que l’usuari pagaria sense ella

En regions com Madrid, els usuaris han de fer un pagament temporal que pot arribar als 5.000 euros per una cadira de rodes elèctirca

pacient amb cadira de rodes
Un usuari de cadira de rodes elèctrica // Foto: Servimedia

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va denunciar divendres passat que, en algunes regions, el cost mitjà total d’alguns productes ortoprotèsics amb recepta del Sistema Públic de Salut és “molt superior” al preu mitjà que es troba a les ortopèdies quan el consumidor compra sense recepta i paga el producte de la butxaca. A més, ha criticat que a regions amb sistema de reemborsament, un usuari ha de fer un desemborsament temporal de gairebé 5.000 euros per adquirir una cadira de rodes elèctrica.

Així ho revela un estudi realitzat per l’associació sobre productes ortoprotèsics en 100 ortopèdies en què va analitzar els preus mitjans de mercat a Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla i València i els comparava amb els imports mitjans finançats per part del Sistema Públic de Salut a les comunitats autònomes corresponents per a dos productes ortoprotèsics concrets, segons ha precisat en un comunicat.

En concret, per a les categories de canelleres per al túnel carpià (OSN 000A) el cost mitjà total finançat superava entre un 34,6% i un 116% el preu mitjà detectat per OCU a les ortopèdies. Per a la categoria de canelleres per a l’artrosi del dit polze (OSD 000A), el cost mitjà total finançat superava entre un 50% i un 148% el preu mitjà a les ortopèdies.

“És més, en algunes comunitats, al llarg del 2022, l’administració ha incorregut en un cost de finançament lleugerament superior a l’import màxim de finançament (IMF) per a aquestes ortesis”, va dir.

En aquest punt, va considerar “necessària” una revisió dels IMF establerts pel Ministeri de Sanitat perquè “s’ajustin a la realitat” dels preus del mercat detectats a l’estudi, amb el propòsit que les administracions regionals “facin un ús eficient dels recursos públics econòmics”, tal com ha traslladat al departament de José Miñones.

Reemborsament

Amb això, ha recordat que el sistema de prestació “preferent” en comunitats autònomes com la Comunitat de Madrid o el País Basc és via reemborsament, la qual cosa, segons la seva opinió, suposa “una dificultat” d’accés a la prestació ortoprotèsica per als pacients , als quals s’”obliga” a tramitar “correctament” la sol·licitud amb l’administració.

A més, estan obligats a “assumir” un desemborsament temporal fins que els tornen l’import, que en alguns casos, com són les cadires de rodes elèctriques, pot arribar a ser “molt elevat”, entre 3.500 i 5.000 euros (IMF, amb IVA inclòs).

D’acord amb les “dificultats” per a la presentació de la sol·licitud de devolució a què es puguin “enfrontar” els consumidors, OCU sol·licita a les comunitats on “impera” aquest sistema l’adopció d’”altres sistemes de prestació menys costosos per als usuaris”.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content