L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) va organitzar dijous passat la jornada ‘Feminismes, Capacitisme i Sostre de vidre‘, un espai de reflexió sobre la intersecció entre el capacitisme i el feminisme. Durant la jornada, la doctora en sociologia i experta en la matèria, Andrea García-Santesmases, va oferir una ponència titulada ‘Conversa pendent entre Feminismes i Capacitisme’.
En la seva intervenció, García-Santesmases va destacar cinc àrees en què el feminisme ha de fer front a l’anticapacitisme: el gènere, les cures, les violències, la sexualitat i la polarització de la diferència. Va analitzar la intersecció entre el patriarcat i el capacitisme, dos sistemes de poder que es reforcen mútuament i limiten la vida de les dones i les persones amb discapacitat. També va subratllar la importància d’abordar les violències des d’una perspectiva interseccional que tingui en compte totes les formes d’inequalitat que experimenten.
A més, es va posar de manifest la necessitat de replantejar la manera com es conceben les cures. Actualment, són percebudes des d’una òptica patriarcal, capacitista i capitalista, que considera les persones que les reben com a càrregues, en gran part assumides per les dones com a cuidadores principals. En contrast, l’anticapacitisme posa l’èmfasi en les experiències i les necessitats de les persones amb discapacitat. Per trobar solucions que beneficiïn totes les parts implicades, s’ha remarcat la importància d’establir diàlegs entre ambdós punts de vista.
Per tal de donar visibilitat a aquestes qüestions, la jornada va comptar amb les intervencions de Georgina Navarro, telefonista-recepcionista a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, Virginia Cierco, directora de la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu, i Montserrat Garcia Blasco, activista del sector de la diversitat funcional. Les seves experiències van apropar l’audiència a la realitat de les dones amb discapacitat i les dificultats que enfronten en la seva vida quotidiana, compartint situacions de desigualtat i els reptes de futur com a societat.