Des de l’any 2022, la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) i les entitats de persones sordes que en formen part han dedicat esforços significatius a col·laborar, primer amb la Conselleria de Cultura i posteriorment amb la nova Conselleria de Política Lingüística. L’objectiu d’aquesta intensa tasca ha estat clar: aconseguir que la Llengua de Signes Catalana (LSC) obtingués el reconeixement que mereix i fos inclosa a través d’una addenda dins del Pacte Nacional per la Llengua.
L’informe sobre la situació del català, de l’occità aranès i de la llengua de signes catalana, elaborat per la Conselleria de Política Lingüística i datat del 3 de setembre de 2024, explicitava la prioritat del govern en relació amb la LSC. Aquest informe assenyalava com a primera línia d’actuació per a la legislatura l’aprovació i l’execució d’una addenda específica per a la LSC dins del Pacte Nacional per la Llengua. Aquesta intenció va ser reforçada per les paraules del conseller el 26 de setembre de 2024, durant la seva compareixença inicial davant la Comissió de política lingüística.
No obstant això, aquest compromís institucional ha quedat en evidència amb l’aprovació, el dimarts passat, del Pacte Nacional per la Llengua. Aquest pacte va excloure de manera explícita l’addenda de la LSC, fet que la FESOCA i les seves entitats afiliades consideren un incompliment flagrant d’una de les línies d’actuació que la Conselleria havia declarat públicament.
Per a la FESOCA, resulta ” inconcebible com un projecte de país com és el Pacte -que destaca la riquesa lingüística del català i els mecanismes per enfortir-la-, exclogui l’addenda de la LSC“. La federació recorda que la LSC és ” una llengua que també és catalana, patrimoni lingüístic i cultural d’una minoria i de la ciutadania que la utilitza amb estima i llibertat a Catalunya i que ha de ser objecte de protecció i respecte (Art. 50.6 Estatut d’Autonomia de Catalunya i l’abundant règim jurídic proteccionista contingut a la Llei de la LSC)“.
La FESOCA també considera ” inacceptable que el Govern hagi aprovat el Pacte Nacional per la Llengua sense el consens de tots els grups polítics i entitats“. En aquest sentit, recorda que ni Junts, ni la CUP, ni altres partits de la dreta i alguna entitat no van signar el pacte, argumentant públicament els seus motius. Per contra, la Conselleria apunta privadament a una suposada manca de consens per justificar l’exclusió de l’addenda de la LSC del Pacte.
Després de dos dies sense cap mena de manifestació per part del conseller de Política Lingüística sobre la qüestió de l’addenda, la FESOCA exigeix que el conseller faci ” una declaració pública i accessible en LSC, sobre qui i perquè ha rebutjat l’addenda de la LSC al Pacte, perquè sí que s’ha pronunciat abastament sobre aquell“. Així mateix, la federació demana que es concreti ” un calendari per treballar en el Pacte Nacional per la Llengua de Signes Catalana com a projecte de país -més enllà de les mesures a les que es va comprometre-, que doni especial protecció a una llengua minoritzada com és la LSC i vetlli pels drets lingüístics, culturals i socials de les persones sordes i sordcegues a Catalunya“.