L’Ajuntament de Barcelona ha signat un nou conveni amb l’Associació Empresarial Clíniques Dentals de Catalunya (AECAD) que permetrà que les persones amb Targeta Cuidadora puguin beneficiar-se de tarifes reduïdes en tractaments dentals. Aquesta iniciativa s’adreça a persones cuidadores de malalts, persones dependents, amb discapacitat o persones grans, amb l’objectiu de contribuir al seu benestar oferint-los recursos adaptats a les seves necessitats. Actualment, 7.650 persones ja disposen d’aquesta Targeta Cuidadora, la qual dona accés a recursos personalitzats per a cuidadors.
El conveni manté també com a beneficiaris de les tarifes socials els usuaris de la Targeta Rosa, la Targeta Barcelona Solidària i aquells amb informe de vulnerabilitat social emès per serveis socials municipals o treballadors socials de l’Atenció Primària de Salut. Tots aquests usuaris podran accedir a tarifes amb una reducció del 40% respecte a les tarifes de mercat en un centenar de clíniques associades a l’AECAD, llistades a la pàgina web bcn.aecad.org, per a tractaments d’odontologia funcional.
L’acord forma part de l’estratègia municipal per reduir les desigualtats en salut, especialment aquelles vinculades al nivell socioeconòmic. La regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, ha destacat la importància d’aquesta mesura per “reduir les desigualtats en salut bucodental i proporcionar més recursos a les persones en situació de vulnerabilitat i als cuidadors.”
La col·laboració entre l’Ajuntament i l’AECAD, iniciada el 2017, busca el suport del sector privat per oferir serveis a les persones amb vulnerabilitat socioeconòmica. Aquesta aliança ja ha permès que el 2022 utilitzessin aquest servei 636 persones i el 2023, 1.360 persones, amb una distribució variada segons l’edat i el tipus de tractament rebut. Els menors de 15 anys van constituir el 14,4% dels beneficiaris, mentre que el segment d’adults de 61 a 65 anys va ser el més nombrós amb un 28,38% del total. Quant als tractaments, les exploracions i diagnòstics representen el 40,15% de les prestacions, seguits dels tractaments restauradors amb un 39,71%.
Aquest conveni tindrà una vigència inicial de dos anys, amb la possibilitat de prorrogar-se fins a dos anys més, reforçant així la continuïtat d’un servei que busca millorar l’accés a la salut bucodental per als col·lectius vulnerables.
Servei d’Odontologia Social
Aquesta iniciativa s’emmarca dins del Servei d’Odontologia Social de l’Ajuntament de Barcelona, creat el 2018 per oferir atenció dental gratuïta a persones vulnerables. Des de la seva posada en marxa, ha fet més de 70.000 visites a prop de 7.000 persones en diversos punts de la ciutat. Aquests serveis inclouen obturacions, higienes, pròtesis i endodòncies.
Des de 2022, amb l’aplicació de la Llei 12/2020 d’atenció pública de la salut bucodental, el CatSalut ha començat a cobrir tots els tractaments, excepte les pròtesis, per a persones en situació de vulnerabilitat. El programa, a més, és cofinançat en un 60% pel CatSalut, la qual cosa permet ampliar l’abast dels serveis oferits.