Dijous, 7 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciSANT JORDILes persones amb discapacitat intel·lectual reclamen el seu dret a gaudir d’un...

Les persones amb discapacitat intel·lectual reclamen el seu dret a gaudir d’un Sant Jordi inclusiu

Dincat reclama la importància de fomentar l’accessibilitat cognitiva i apostar per la publicació de més llibres en lectura fàcil

campanya 25N diba
accessibilitat cognitiva i sant jordi inclusiu
Una jove amb discapacitat llegint un llibre // Foto: (imatge cedida per residència Esclat Marina)

Amb motiu de la diada de Sant Jordi, que se celebra el pròxim diumenge 23 d’abril, Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha recordat la importància de fomentar l’accessibilitat cognitiva, adaptant els llibres i textos perquè tothom els pugui entendre.

La federació explica que són milers les persones que veuen vulnerat el seu dret a la cultura i a la informació, en no poder entendre la major part dels llibres i documents. Per això, reclama que s’impulsi la lectura fàcil (LF), un mètode de creació, adaptació i validació de documents perquè siguin més fàcils de llegir i entendre. En concret, el sector demana que s’escriguin més llibres en LF i que les editorials prenguin consciència d’aquesta necessitat, apostant per l’edició i publicació de llibres en aquest format.

cançons que acaben en fade out

Dincat destaca, també, la importància que totes les biblioteques públiques de Catalunya tinguin a disposició llibres en lectura fàcil, ja que actualment només representen el 0,35% del total. Un percentatge molt baix tenint en compte que, segons dades de l’Associació de Lectura Fàcil, el 30% de la població al territori té problemes de comprensió lectora i, per tant, es podrien beneficiar d’aquest tipus de llibres i textos adaptats.

Una altra problemàtica amb què es troben les persones amb discapacitat intel·lectual és que moltes vegades es veuen obligades a llegir llibres o contes infantils o clàssics de la literatura, per la manca de publicacions de les novel·les més actuals en Lectura Fàcil. 

Campanya 25N Diputació de Barcelona

D’altra banda, Dincat aposta per l’impuls de més Clubs de Lectura Fàcil. Actualment, n’existeixen a Catalunya 135, en els quals participen 1.337 persones. D’aquests, 28 estan especialitzats en persones amb discapacitat intel·lectual. Aquests Clubs són una eina per a l’aprenentatge i la pràctica de la llengua. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona va realitzar un estudi sobre el seu impacte que assenyala que la participació dels usuaris es tradueix en un increment del 54% del seu hàbit lector i en una millora de gairebé un 20% de les seves competències lingüístiques.

Per últim, el sector aprofita una data tan singular com la diada de Sant Jordi, per reivindicar informació clara, de fàcil comprensió i accessible, recordant que aquesta problemàtica es trasllada en tots els àmbits socials, polítics i administratius i que, a part dels llibres, també haurien d’estar en lectura fàcil els documents oficials, els formularis, les webs, les lleis o les receptes mèdiques, entre d’altres.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content