Dimecres, 19 gener 2022
IniciDiscapacitatLes entitats surten al carrer per defensar la sostenibilitat dels CETS i...

Les entitats surten al carrer per defensar la sostenibilitat dels CETS i protegir els 9.000 llocs de treball que generen

defensa carrer ampans sostenibilitat cets protegir treball
Persones concentrades davant les instal·lacions que l’entitat té a Comabella (Santpedor) // Foto: AMPANS

Ahir es van produir les primers mobilitzacions i concentracions a diversos municipis i capitals de comarca que tindran lloc durant les properes setmanes a tot Catalunya per part de les entitats del sector de la discapacitat per demanar solucions a les administracions per defensar la sostenibilitat dels Centres Especials de Treball (CET) i protegir les més de 9.000 llocs de treball que generen per a persones amb dificultats especials.

Les entitats del sector de la discapacitat denuncien que arrosseguen les conseqüències de la crisi i les retallades de més d’una dècada, efectes als que ara s’ha afegit la pujada del Salari Mínim Interprofessional, una mesura que les entitats del sector veuen molt positiva per l’avenç social que significa, però inassumible per la majoria de Centres Especials de Treball si no hi ha la dotació pressupostària necessària des de les administracions públiques.

Tot i que els darrers dies s’han anunciat mesures i finançament addicional pels Centres Especials de Treball (CETs) per part de les administracions públiques, aquestes no resolen la greu situació dels CETs catalans.

Segons estimacions del sector falten 69.100.000 milions d’euros de finançament per part de l’estat espanyol per cobrir les obligacions que marca la normativa estatal per finançar els llocs de treball i fer front a la puja del SMI. Segons AEES Dincat(Associació Empresarial d’Economia Social Dincat), el fet que l’Estat no estigui arribant a aquesta partida fa que els recursos que aporta la Generalitat, que s’ha compromès a incrementar en un 7’5 per cent addicional, hagin d’anar a cobrir les obligacions legals desateses per l’estat i que no es puguin destinar a desenvolupar el model català d’inserció.

Davant d’aquesta situació, molts CETS ja han avisat de la seva impossibilitat per fer front a les nòmines del seus treballadors i corren el perill d’haver de tancar, deixant sense treball a moltes persones amb especials dificultats.

Una de les entitats que va sortir ahir al carrer per denunciar aquesta situació va ser AMPANS. Més de 200 persones, entre professionals, persones usuàries i famílies, es van concentrar al matí davant les instal·lacions que l’entitat té a Comabella (Santpedor) per reclamar el compromís de les administracions davant la greu situació que pateix el sector de la discapacitat.

Com moltes altres entitats, AMPANS ha hagut d’assumir durant els darrers 10 anys un increment de costos de més del 10% de les despeses generals d’aquest serveis. Això ha provocat, entre d’altres coses que, a data d’avui, l’entitat tingui una llista que supera el centenar de persones que estan a l’espera d’accedir a una plaça de serveis residencials, algunes en situació d’emergència social.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content