Les entitats representatives dels Centres Especials de Treball (CET) de les persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica: AECEMCO, ECOM, FECETC, FEACEM Catalunya, AECEMFO, COCEMFE, ASPAYM i FESOCA, han denunciat la retallada encobert de recursos econòmics del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
El Govern de la Generalitat ha dut a terme una retallada dràstica dels ajuts als Centres Especials de Treball (CET) que afecta fonamentalment a les persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica, i posa en risc de sostenibilitat d’un gran nombre de CET i la continuïtat dels llocs de treball de les persones amb discapacitat.
Segons aquestes entitats, la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, ha fet desaparèixer de cop part de les subvencions dels CET’s de persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica, disfressant-ho com un gran acord sectorial, quan no ha arribat a pactar amb les grans federacions de persones amb discapacitat que representen al major número de persones afectades.
Aquesta operació s’ha dut a terme a l’esquena del sector per vendre-ho com “un gran acord sectorial” de cara a l’opinió pública. Aquest acord ha obviat el consens amb entitats del sector, que representa al major nombre de treballadors amb discapacitat al territori català. I és per tot això que les entitats sotasignants han manifestat els següents punts:
- Que la gran majoria de població de persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica es mou entre el 33% i el 64% de grau de discapacitat, i per les tipologies de les seves limitacions no són considerats d’especials dificultats (ja que la seva afectació, malgrat sovint també té trets emocionals associats, es valora per l’ICASS com a física o sensorial).
- Que és difícil pensar en promocionar el trànsit a l’empresa ordinària, quan estem passant una situació d’incertesa al mercat de treball ordinari i una taxa d’atur elevadíssima del col·lectiu de persones amb discapacitat, prop del 32,10% (si comptem les persones que estan en CET’s, la taxa d’atur encara seria més elevada) i que pràcticament només reben ajuts les persones qualificades d’especials dificultats.
- Que els CET’s no es converteixin en entorns assistencials, desvirtuant així, l’autèntic objectiu que siguin unitats de trànsit al mercat ordinari de treball. Aquesta perversió del sistema realitzada per alguns centres que no tenen res a veure amb la discapacitat física, sensorial i orgànica, posa en evidència un ús indegut dels recursos públics.
- Que els CET ‘s no han de percebre més del 25% del que sumen entre facturació i subvencions de la Generalitat. En cas contrari es perd el foment de la competitivitat de l’activitat econòmica de cada CET i es posa en perill la seva viabilitat econòmica.
- Que els 207 CET’s de persones amb discapacitat del de tot el territori català, puguem rebre immediatament el 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i els pagaments de les Unitats de Suport per a l’activitat Activitat Professional (USAP), segons el que preveu el Reial Decret Legislatiu 1/2013 del text refós de la Llei General dels Drets de les Persones amb Discapacitat i la seva Inclusió Social i de forma més detallada en el Reial Decret 2273/1985, de 4 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament dels centres especials d’ocupació i que se’ns deu des de gener de 2017.
Després de ser menyspreats a l’hora d’establir un “autèntic acord marc” de tot el sector, per la Direcció General d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, les entitats sotasignants volen denunciar la manca d’equitat en el tracte cap al col·lectiu de persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica.