Les entitats que atenen persones amb discapacitat intel·lectual defensen un model d’acció concertada

AEES Dincat creu que cal donar continuïtat al model vigent

entitats sense lucre acció concertada
L’entitat reclama la continuïtat del model vigent // Foto: AEES Dicnat

L’Associació Empresarial d’Economia Social Dincat (AEES Dincat), que agrupa 226 entitats d’iniciativa social sense ànim de lucre d’arreu de Catalunya –un 40% a les comarques barcelonines–defensa que cal donar continuïtat al model vigent durant els darrers 50 anys on les entitats d’iniciativa social sense afany de lucre, participades per usuaris i famílies, han atès a les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya amb vocació de servei públic.

Segons l’entitat, aquesta atenció ha estat fonamentada en els principis de solidaritat, atenció personalitzada i integral a les persones, respecte pels seus drets, foment de la seva autonomia personal i en la qualitat i continuïtat del servei. La metodologia d’atenció que s’aplica està centrada en les persones i ha esdevingut un model d’èxit àmpliament reconegut i replicat per altres sectors.

BANER_300X250

AEES Dincat posa de relleu que durant tots aquests anys s’ha teixit, conjuntament amb l’administració pública, un model de prestació de serveis socials d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual arrelat al territori i centrat en les persones. “El treball conjunt de les entitats i les administracions ha estat un model d’èxit capaç de garantir el benestar de les persones”, afirma Manel Palou, president de l’AEES Dincat i president de Viver de Bell-lloc.

Només un 1,32% dels serveis destinats a les persones amb discapacitat intel·lectual estan prestats des de la iniciativa mercantil i la resta directament per l’administració i per entitats socials. És per això que, segons Palou, “cal un marc estable d’acció concertada, al marge de la contractació pública”, per a la prestació de serveis socials de suport a les persones amb discapacitat intel·lectual reservat a entitats sense ànim de lucre.

Palou afegeix que “estem davant d’una sèrie de canvis legislatius que obliguen a fer un replantejament. Depenent del seu enfocament, serviran per preservar el model que hem tingut des de fa 50 anys o bé per canviar-lo i donar entrada a empreses de caràcter mercantil”. Per tot això i tenint en compte que la decisió que es prengui ara determinarà el futur i la qualitat de l’atenció a les persones, “és un moment decisiu perquè la Generalitat impulsi una llei d’acció concertada que reguli entre d’altres la prestació dels serveis d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual amb exclusivitat per entitats sense afany de lucre com ha passat en altres comunitats autònomes”.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*