Dijous, 4 març 2021
Inici Salut Mental Les entitats de salut mental alerten de la vulnerabilitat del col·lectiu davant...

Les entitats de salut mental alerten de la vulnerabilitat del col·lectiu davant la COVID-19

associacions salut mental covid-19
El confinament està afectant a les persones amb problemes de salut mental // Foto: Salut Mental Catalunya

La Federació Salut Mental Catalunya ha publicat un informe amb dades de les primeres setmanes de confinament i alerten que la situació d’emergència sanitària i confinament estant esdevenint un important repte de resiliència per a les persones que pateixen un problema de salut mental, les famílies, els professionals i les entitats i serveis que els donen suport i atenció.

En aquest primer informe amb les dades recollides pels més de 75 programes, serveis i entitats que componen la Federació, es destaca que en el període de confinament del 13 de març al 3 d’abril s’han atès 2.541 persones a Catalunya i que, en la majoria dels casos, refereixen malestar emocional, angoixa i neguit. En el cas de persones que pateixen un problema de salut mental, han pogut trobar-se amb exacerbació d’alguna simptomatologia (tant de la positiva com de la negativa). 

Del total de persones ateses, el 43% de les persones es troben en situació de vulnerabilitat, ja sigui per factors socials (situacions d’exclusió social, indigència, baixos recursos econòmics…), de salut (problemes greus de salut mental, dependència a tòxics, trastorns de conducta, patologies orgàniques amb major vulnerabilitat a infecció per Covid-19…), o biogràfics (edat avançada). Referent al gènere, la població atesa d’homes (61%) és significativament superior a la de dones (39%).

ARC Soluciones publi

Les consultes més freqüents són en relació a la gestió del malestar emocional, demanda de suport psicològic, a la demanda de possibilitat de sortir de casa amb prescripció mèdica, a les dificultats per gestionar situacions familiars amb persones amb problemes de conducta (no compleixen el confinament, augment agressivitat, consum de tòxics…) i agreujament d’aquestes conductes, al suport psicològic i emocional per a professionals de l’àmbit social i de la salut, i a la xarxa de serveis on adreçar-se: salut, socials, xarxes de suport veïnals, albergs d’emergència social.

En la situació actual de confinament per alerta sanitària, les entitats i serveis federats estan oferint atenció a les persones amb problemes de salut i mental i les seves famílies principalment mitjançant trucades telefòniques i comunicació digital (correu electrònic, xats de text, vídeo trucades…) generalment per fer seguiment de les persones i famílies, organitzar activitats grupals (grups de suport, tallers on-line…) i facilitar informació. En els casos que s’ha ofert atenció presencial, ha estat per atendre situacions d’urgència en el domicili, o per fer lliurament d’aliments, EPIs, etc.

Subscripció Newsletter (50% de descompte)

Amb notícies, agenda, subvencions, convocatòries, ofertes, recursos...i molt més

Amb motiu del 5è aniversari del Diari de la Discapacitat, aquest mes de febrer, pots tenir la subscripció a meitat de preu durant el primer any. APROFITA AQUESTA OPORTUNITAT!!

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-

ÚLTIMES NOTÍCIES