
La Federació Salut Mental Catalunya ha publicat un informe amb dades de les primeres setmanes de confinament i alerten que la situació d’emergència sanitària i confinament estant esdevenint un important repte de resiliència per a les persones que pateixen un problema de salut mental, les famílies, els professionals i les entitats i serveis que els donen suport i atenció.
En aquest primer informe amb les dades recollides pels més de 75 programes, serveis i entitats que componen la Federació, es destaca que en el període de confinament del 13 de març al 3 d’abril s’han atès 2.541 persones a Catalunya i que, en la majoria dels casos, refereixen malestar emocional, angoixa i neguit. En el cas de persones que pateixen un problema de salut mental, han pogut trobar-se amb exacerbació d’alguna simptomatologia (tant de la positiva com de la negativa).
Del total de persones ateses, el 43% de les persones es troben en situació de vulnerabilitat, ja sigui per factors socials (situacions d’exclusió social, indigència, baixos recursos econòmics…), de salut (problemes greus de salut mental, dependència a tòxics, trastorns de conducta, patologies orgàniques amb major vulnerabilitat a infecció per Covid-19…), o biogràfics (edat avançada). Referent al gènere, la població atesa d’homes (61%) és significativament superior a la de dones (39%).
Les consultes més freqüents són en relació a la gestió del malestar emocional, demanda de suport psicològic, a la demanda de possibilitat de sortir de casa amb prescripció mèdica, a les dificultats per gestionar situacions familiars amb persones amb problemes de conducta (no compleixen el confinament, augment agressivitat, consum de tòxics…) i agreujament d’aquestes conductes, al suport psicològic i emocional per a professionals de l’àmbit social i de la salut, i a la xarxa de serveis on adreçar-se: salut, socials, xarxes de suport veïnals, albergs d’emergència social.
En la situació actual de confinament per alerta sanitària, les entitats i serveis federats estan oferint atenció a les persones amb problemes de salut i mental i les seves famílies principalment mitjançant trucades telefòniques i comunicació digital (correu electrònic, xats de text, vídeo trucades…) generalment per fer seguiment de les persones i famílies, organitzar activitats grupals (grups de suport, tallers on-line…) i facilitar informació. En els casos que s’ha ofert atenció presencial, ha estat per atendre situacions d’urgència en el domicili, o per fer lliurament d’aliments, EPIs, etc.