Una trentrenta d’empreses i institucions dóna suport a l’Aliança Tecnològica per la Inclusió (ATI). Aquesta iniciativa creada per Plena Inclusió Espanya vol “apropar la discapacitat intel·lectual a les empreses” perquè coneguin les seves necessitats i “s’hi anticipin”, segons el coordinador del projecte Transformació Digital per a la Inclusió (TDI), Rafael Robledo.
La “inclusió digital” passa perquè el criteri d’accessibilitat sigui present des de la ideació de noves aplicacions, programes i dispositius “evitant posteriors adaptacions”, tal com Robledo va detallar en una entrevista a Servimedia. L’aliança s’emmarca en el projecte TDI i està finançada per la Unió Europea per “apropar la discapacitat intel·lectual a les empreses perquè en coneguin les necessitats des del principi”.
En aquest sentit, l‟entitat imparteix seminaris entre els empleats de les companyies per conscienciar sobre la necessitat de crear àrees especialitzades en accessibilitat cognitiva. Empreses com BBVA, Samsung, Amazon, Fundació Telefònica, Globant o l’Associació Espanyola de la Banca (AEB) juntament amb institucions com la Universitat Carlos III han participat en aquestes reunions de treball on es generen espais per compartir bones pràctiques.
Accessibilitat versus usabilitat
Un dels grans reptes d’aquest projecte és convèncer les empreses que “l’accessibilitat és molt més que la seva usabilitat”. Com va apuntar el coordinador del projecte TDI, Rafael Robledo, “no podem anar darrere de les empreses validant o fent manuals d’ús de tot allò que van traient per després introduir les adaptacions”. “La tecnologia ha de tenir una capa fàcil”, va postil·lar el director de Plena inclusió Espanya, Enrique Galván, “de manera que la persona amb discapacitat intel·lectual hi pugui accedir i utilitzar-la sense suports”.
Però la realitat és una altra. Óscar Pueyo, un jove amb discapacitat intel·lectual, reconeix amb certa indignació que cada cop que compra un aparell nou necessita una persona que l’ajudi “amb la instal·lació de les aplicacions”.
En aquest sentit, l’Associació Espanyola de Banca (AEB) s’ha volgut adherir a l’aliança. Els bancs treballen perquè la digitalització no exclogui ningú. Per contra, es desenvolupen programes de capacitació digital per afavorir l’accés a entorns digitals.
“El concepte d’accessibilitat, segons ho veiem nosaltres, és la facilitat a l’hora d’accedir als serveis bancaris”, va assenyalar la responsable d’Acció Social d’AEB, Carmen Rizo. “El que fem és envoltar-nos de les persones que creiem que més en saben, i Plena inclusió és el company de viatge perfecte ja que compartim principis i valors”.
Rizo va destacar alguns projectes que faciliten la inclusió digital de persones amb discapacitat cognitiva com ‘La meva Banca Digital: fàcil i segura’ o els simuladors de banca en línia. I assegura que “aquest és tan sols el primer pas” de molts altres que estan per fer.
Un canvi de mirada
L’Aliança Tecnològica per la Inclusió planteja una oportunitat de negoci per a les empreses, especialment de base tecnològica, com ho és Globant, una consultoria internacional amb seu a Espanya que també forma part d´aquest moviment transformador. Es tracta de canviar la mirada dels empresaris i que comprenguin que dissenyar tecnologia accessible per a persones amb discapacitat intel·lectual no és només just, sinó també rendible.
David de Juan treballa com a desenvolupador en aquesta companyia i està acostumat a superar barreres diàriament a causa de l’esclerosi múltiple amb què conviu des de fa 25 anys. A Espanya encara hi ha molt a fer per assolir la “inclusió digital”. “Nosaltres ens dediquem a assessorar altres companyies i costa molta feina aconseguir que obrin els ulls i vegin que el repte és que tot arribi a tothom”, va afirmar de Juan.
“Si desenvolupem els productes i les solucions des de zero, la inclusió tècnicament desapareix perquè les persones amb discapacitat intel·lectual es converteixen en el teu públic objectiu”. D’aquesta manera s’acabaria amb la “cultura de la complexitat”, com l’anomena Enrique Galván. “Aquesta Aliança Tecnològica per la Inclusió ha de demostrar que és possible una accessibilitat on incorporar-te d’una manera fàcil dóna dret a serveis i productes. En definitiva, és la garantia de la inclusió”.