Les empreses de distribució que aposten per la RSE tenen un rendiment un 38% superior a la mitjana

La Direcció de Comerç presenta l’Anuari de la Distribució Comercial

empreses-distribució-socialment-responsables-millor-rendiment

La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, va presentar ahir a Palau Robert l’Anuari de la Distribució comercial del sector quotidià en règim d’autoservei, que elabora biennalment la Direcció General de Comerç, del Departament d’Empresa i Coneixement.

Com a principal conclusió d’aquest estudi destaca que les empreses més responsables socialment són més rendibles, i les que compten amb programes de formació i promoció i paritat de gènere en alts càrrecs i comandaments tenen menys absentisme i rotació.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Com en anterior edicions, l’Anuari analitza les dades globals de les 50 empreses més importants del sector de la distribució a Catalunya, i els diferents paràmetres de competitivitat (rendiment mitjà, inversions, noves tecnologies, venda online, formats comercials, seccions d’oferta o marca de distribuïdor). 

“Com a novetat —va explicar la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta—, hem incorporat a l’Anuari l’anàlisi de paràmetres de comptabilitat social com la contractació indefinida, l’absentisme laboral, la rotació, la igualtat de gènere, la diversitat funcional, i les bones pràctiques de responsabilitat social corporativa. És un aspecte que les mateixes empreses ens han demanat”

BANER_300X250

Entre les conclusions més importants en l’àmbit de la comptabilitat social, l’Anuari destaca que les empreses socialment responsables (amb actuacions d’RSC en almenys quatre dels àmbits considerats a l’estudi) tenen un rendiment per metre quadrat un 38% superior a la mitjana del sector. 

Les pràctiques més habituals en RSC són donacions i/o patrocinis (58,6% dels casos), sistemes d’estalvi energètic (56,6%), programes de compra a proveïdors locals (50,9%) i programes de reciclatge (50,9%).

Pel que fa a la contractació, l’Anuari apunta que el 82,8% de les persones que treballen al sector tenen contracte indefinit, percentatge per sobre del 77,9% del conjunt de l’economia, o del 79,5% del sector comerç. De fet, el 36,6% de les empreses de distribució a Catalunya tenen 9 de cada 10 treballadors amb contracte fixe. 

Pel que fa a l’absentisme laboral mitjà del sector, se situa en el 4,31%, però es redueix fins al 2,8% en aquelles empreses que tenen “formació i persones” com la seva principal partida d’inversió (per damunt d’inversions com ara la cerca de nous productes, la tecnologia, la logística o la sostenibilitat). Això suposa una reducció del 35% respecte la mitjana. 

En relació a la rotació mitjana de les plantilles, és del 9,28%, però com en el cas de l’absentisme laboral, baixa fins al 5,4% en les empreses que tenen “formació i persones” com la seva principal partida d’inversió. Això suposa una reducció del 42% respecte la mitjana. 

Analitzada la paritat de gènere, entre els alts càrrecs, de les empreses de distribució analitzades només hi ha un 26,1% de dones. De fet, només el 15,8% de les empreses compleix amb la paritat en alts càrrecs. No obstant això, en el rang de comandaments intermedis el sector s’acosta a la paritat (47,8%). Vilalta va destacar que “és un sector molt feminitzat a la base, en posicions de front office, i menys feminitzat a mida que anem pujant en l’estructura”.

El 63,6% de les empreses de distribució té plans d’igualtat de gènere: per a les empreses que facturen més de 100 milions d’euros el percentatge se situa en el 94,7%, per a les empreses que facturen entre 10 i 100 milions d’euros és del 41,2% i, en el cas de les empreses que facturen menys de 10 milions d’euros, cau fins al 37,5%. 

Segons va apuntar la directora, “la paritat de gènere no té un efecte clar en el rendiment de les empreses, però sí en l’absentisme laboral i en la rotació, entenent que el factor femení genera un plus de responsabilitat en el sector”.

Les empreses que assoleixen la paritat de gènere entre els comandaments intermedis tenen, d’una banda, un absentisme laboral un 19% inferior a la mitjana, i d’una altra, una rotació que es troba un 7,3% per sota de la mitjana.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*