
L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia neurològica autoimmune que afecta el sistema nerviós central. A Catalunya, té una prevalença de 120 persones per cada 100.000 habitants, i es manifesta principalment entre els 25 i 35 anys. La incidència és més alta en dones, amb una proporció de tres dones per cada home diagnosticat.
A Espanya, es calcula que hi ha més de 55.000 persones diagnosticades amb EM, amb una incidència del 70% en dones i del 30% en homes. A Catalunya, la xifra supera les 9.000 persones, mantenint una distribució de gènere similar.
Les dones amb EM afronten una doble discriminació: per la discapacitat que pot generar la malaltia i pel seu gènere. Aquesta situació afecta tant la seva qualitat de vida com la seva integració social i laboral. L’Informe de Resultats de l’enquesta “Dona i Esclerosi Múltiple” revela que una de cada tres dones ha renunciat a la maternitat per l’impacte de la malaltia.
“La decisió de ser mare quan tens esclerosi múltiple no és fàcil, perquè tens por que la malaltia afecti l’embaràs o la criança”, explica Sandra Anri, diagnosticada fa més de 20 anys. Malgrat això, afirma que projectes com la Comunitat EM de la FEM ofereixen informació i suport per afrontar aquesta situació.
Els canvis hormonals també tenen un paper determinant en l’evolució de la malaltia. La Dra. Mar Tintoré, neuròloga del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), destaca que “les hormones femenines no només influeixen en el cicle reproductiu, sinó també en la resposta immunitària”.
A l’àmbit laboral, les dones amb discapacitat pateixen una doble discriminació que dificulta tant l’accés com la permanència al mercat de treball. Segons un informe de la Multiple Sclerosis Society, el 25% de les persones amb EM han experimentat discriminació laboral, i entre el 40-60% han hagut de reduir o deixar la seva activitat professional per la malaltia.
Iniciatives de la FEM al 2025
Per combatre aquesta realitat, la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) impulsarà el 2025 diverses iniciatives, com el projecte Fem Digital Talent, que combina formació en competències digitals i coaching emocional. Aquest programa ha format 130 dones, amb una taxa d’inserció laboral del 50%.
“Volem trencar estigmes i garantir que les dones amb esclerosi múltiple tinguin les mateixes oportunitats a tots els àmbits de la seva vida”, destaca Rosa Masriera, directora executiva de la Fundació.
La Fundació també elaborarà una guia sobre l’EM, impulsarà tres webinars a la Comunitat EM i desenvoluparà estudis sobre l’impacte de la malaltia en les dones per continuar sensibilitzant la societat sobre aquesta realitat.