Dimecres, 19 gener 2022
IniciLes administracions públiques estan obligades des d'avui a fer accessibles universalment les...
Array

Les administracions públiques estan obligades des d’avui a fer accessibles universalment les seves aplicacions mòbils

Segons el Reial Decret 112/2018 i per això el COCARMI insta a assumir l’accessibilitat universal com a via d’inclusió

aplicacions mòbils radar covid accessibilitat persones discapacitat
L’app Radar Covid ha anat millorant la seva accessibilitat per a persones amb discapacitat // Foto: Arxiu

D’acord amb el decret Reial Decret 1112/2018 sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic, des d’avui 23 de juny, és obligatori que les aplicacions mòbils compleixin amb els requisits d’accessibilitat universal perquè les persones amb discapacitat puguin accedir als seus continguts en igualtat de condicions. 

Per aquest motiu, el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa dels drets del col·lectiu a Catalunya, insta les administracions públiques que facin seu el nou marc legal que obliga que, des d’avui, tots els llocs web i aplicacions mòbils públics compleixin amb la normativa.

Cal recordar que a més d’aquesta obligació sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic, des de setembre de 2019 també és obligatori que les pàgines web incloguin espais accessibles per presentar sol·licituds d’informació i queixes; i des de setembre de 2020, que les pàgines web publicades han de ser accessibles.

Malauradament, la manca d’accessibilitat en aquest espais segueix sent el principal obstacle a què han de fer front les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental per exercir els seus drets en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania. Un clar exemple és la situació viscuda aquest últim any, on la major part de les noves pàgines web i aplicacions que es van crear per pal·liar-ne els efectes de la pandèmia era accessible universalment. En un context molt complicat, les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental van veure novament vulnerat el seu dret d’accés a la salut per les barreres a la informació i la comunicació. 

De fet, l’aplicació de criteris d’accessibilitat universal, ara obligatoris, faciliten l’ús de la tecnologia tant a les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental com a les persones grans, entre d’altres col·lectius. Per això, “l’accessibilitat és una veritable oportunitat d’inclusió per a tothom”, explica el president del COCARMI, Antonio Guillén, el qual reitera “la total disponibilitat de les nostres entitats per assessorar als desenvolupadors d’aplicacions sobre les solucions i mesures que necessita el nostre col·lectiu per garantir l’accés a la tecnologia”.

Unes necessitats imprescindibles

Entre altres aspectes d’accessibilitat universal en relació a les persones amb discapacitat, i per garantir-ne la seva qualitat, les aplicacions han de ser compatibles amb eines de suport com lectors de pantalla, descripció d’imatges i textos alternatius, tenir sistemes de modulació de contrast, llum i mida de la lletra, conversors bidireccionals de textos i àudio o audiodescripció per a persones cegues o amb discapacitat visual. També han d’incloure, per a les persones sordes, subtitulat de contingut audiovisual, videointerpretació en llengua de signes o possibilitat de fer videotrucades per fer lectura labial o sistema de text alternatiu a la veu. Així mateix, s’ha de preveure els continguts en lectura fàcil per facilitar l’accés a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content